Reklama

Matcha: Najzdrowsza herbata świata

Zielona herbata w proszku to prawdziwa bomba antyoksydantów, które chronią przed nowotworami i chorobami serca. Pochodzi z Japonii, gdzie jest wytwarzana w specjalny sposób, tak by liście herbaty nie utraciły swoich cennych właściwości. Matcha jest doceniania na całym świecie ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim właściwości zdrowotne. Napój dodaje energii, wzmacnia odporność i świetnie wpływa na pracę serca. Ułatwia też odchudzanie i opóźnia procesy starzenia się skóry. Jak przygotować matchę i dlaczego warto ją pić?

Czym jest matcha i co zawiera?

Matcha to sproszkowana zielona herbata uważana za najzdrowszą spośród wszystkich gatunków zielonej herbaty. Cenne właściwości zawdzięcza specjalnej technice produkcji – krzewy herbaty na 2-3 tygodnie przed zbiorem chronione są przed słońcem, przez co wytwarzają więcej aminokwasów i innych wartościowych substancji. Badania naukowców potwierdziły, że matcha zawiera aż 137 razy więcej antyoksydantów niż inne herbaty. Wszystko dlatego, że napój zawiera starte na pył liście, a nie tylko wywar z nich. Niestety, matcha jest dość droga – 30 g proszku kosztuje nawet 40 zł. Charakteryzuje się delikatnym, słodkim smakiem z wyczuwalną nutą goryczy, a także intensywnie zieloną barwą i oryginalnym aromatem.

Właściwości matchy

Matchę można stosować jako zdrowy zamiennik kawy – zawiera tylko samo kofeiny, ale na dłużej dostarcza energii i pobudza stopniowo, co pozwala uniknąć gwałtownego spadku energii. Dłużej parzona działa z kolei relaksująco i odprężająco, a przy tym pozwala zachować koncentrację. Japońska herbata to także skarbnica antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko nowotworów oraz chorób układu krążenia. Usuwają też wolne rodniki z organizmu, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia się. Znajdujące się w matchy substancje chronią też przed cukrzycą i nadciśnieniem, wspierają prawidłowe funkcjonowanie wątroby i nerek. Pozytywnie wpływają także na gospodarkę hormonalną organizmu. Badania potwierdziły również, że japońska herbata ułatwia odchudzanie (spożywające ją osoby na diecie niemal dwa razy szybciej traciły tkankę tłuszczową niż osoby, które nie piły herbaty). Zawiera spore ilości błonnika, który przyspiesza metabolizm i reguluje wchłanianie cukru i tłuszczów do organizmu. Matcha wykazuje też właściwości antybakteryjne i pomaga zwalczyć stany zapalne w jamie ustnej.

Jak parzyć matchę?

Do parzenia matchy potrzebny jest specjalny zestaw składający się z bambusowej łyżeczki i miotełki (służy do mieszania herbaty, tak by na jej powierzchni powstała piana) oraz ceramicznej miseczki, która zapewnia odpowiednią temperaturę parzenia. Herbatę można jednak także przygotować w mniej tradycyjny sposób. Do szklanki wystarczy wsypać płaską łyżeczkę proszku i zalać ją odrobiną wody w temperaturze 70-80 stopni, a następnie energicznie zamieszać łyżeczką (lub użyć małego spieniacza do mleka) do całkowitego rozpuszczenia proszku i powstania piany. Po tym zabiegu można dolać resztę ciepłej wody do szklanki. Z proszku można również przygotować matcha latte, czyli herbatę z mlekiem. Po rozpuszczeniu proszku w niewielkiej ilości ciepłej wody wystarczy dodać do niego 130 ml ciepłego mleka. Idealnym dodatkiem będzie też odrobina miodu lub bitej śmietany.

Zielony proszek wykorzystuje się także do przygotowania koktajli i smoothie, może być dodatkiem jogurtu, a nawet składnikiem tortów, ciast i innych potraw. Po zmieszaniu z niewielką ilością jogurtu naturalnego będzie odżywczą maseczką do twarzy (rewelacyjnie regeneruje i nawilża skórę).

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama