Reklama

Koktajl z borówek: Jak go szybko przyrządzić?

Borówki: zarówno czernica, jak i amerykańska, to drobne owoce, które nierozłącznie kojarzą się z latem. Pierwsze i drugie obfitują w wiele cennych substancji, które z całą pewnością przysłużą się zdrowiu. Chociaż na borówkę czernicę trzeba poczekać do pełni lata, to jej amerykańska kuzynka jest dostępna w sklepach cały rok. Jeśli nie wiemy, jak ją wykorzystać w kulinariach, to przyrządzenie z niej koktajlu to często strzał w dziesiątkę. Zdrowy napój przypadnie do gustu zarówno najmłodszym, jak i tym bardziej wymagającym smakoszom. Jak przyrządzić koktajl z borówek? Sprawdźmy!

Dlaczego warto jeść borówki?

Borówki to jedne z tych owoców, które nie tylko uznawane są za superfoods, ale także krąży o nich opinia, jako "bombach witaminowych". Nie bez przyczyny, ponieważ znana z polskich lasów czernica oraz borówka amerykańska kuzynka, to ogromne źródła witamin. Co można znaleźć w borówkach?

Reklama

  • Borówka czernica - to skarbnica witaminy C, a także przeciwutleniaczy, takich jak kwasy fenolowe, garbniki i antocyjany. Te ostatnie to także naturalny barwnik, ale środek pomagający usuwać toksyny oraz zapobiegać rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Borówka czernica ma działanie odkażające, przeciwzapalne i wspierające pracę oczu.
  • Borówka amerykańska - ta z kolei obfituje w witaminy E i A, które mają korzystne działanie na naszą skórę, ale znaleźć można w niej także znaną już nam witaminę C. To także źródło fosforu, magnezu oraz potasu i żelaza. 


Niezależnie od tego, która borówka jest akurat w zasięgu naszej ręki, warto ją włączyć do diety i traktować jako pełnoprawny zamiennik słodyczy. Jeśli nie wiemy, jak je wykorzystać, to koktajl jest dobrym rozwiązaniem. Jednak na początku wiosny, lepiej wybrać borówkę amerykańską, która jest dostępna praktycznie przez cały rok.

Jak zrobić koktajl z borówek?

Co jest potrzebne, aby zrobić koktajl z borówek? To nic prostszego, ponieważ oprócz owoców wystarczy dodać do nich kefiru albo jogurtu naturalnego. Fermentowane produkty mleczne są bardzo korzystne dla funkcjonowania układu pokarmowego: wspierają mikroflorę (to wektor odporności), a także pomagają utrzymać jelita w dobrej kondycji. Jakie proporcje są do koktajlu idealne? Na pół litra jogurtu lub kefiru przypada 500 g borówek. Warto także zaopatrzyć się w blender, bo dzięki niemu uzyskamy pożądaną konsystencję.

  • Na początku owoce trzeba umyć pod bieżącą wodą.
  • Umytą borówkę wystarczy umieścić w wysokim naczyniu.
  • Teraz kolej na kefir lub jogurt - należy dodać go do owoców.
  • Czas na blendowanie - wystarczy kilkanaście sekund i gotowe.

Koktajl z borówek jest zdrowy i świetnie gasi pragnienie. Jeśli akurat doskwiera nam upał, warto wstawić koktajl na jakiś czas do lodówki - schłodzony smakuje wybornie.

Nie tylko borówki

Dwa składniki koktajlu z borówek powinny nas dostatecznie ukontentować, ale niektórzy mogą mieć niedosyt słodyczy. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, aby go posłodzić, ale wtedy tracimy zdrowotny charakter napoju. Oczywiście, można zastąpić cukier miodem, ale zdecydowanie zdrowszym rozwiązaniem będzie dodanie innego owocu. Koktajl z borówki i banana to nie tylko zdrowy rarytas, ale także niskokaloryczny.

Polecamy także:

Czy bać się małpiej ospy? Lekarka zabrała głos

Czy można łączyć ogórka z pomidorem?

Nieoczywiste właściwości ziemniaka. Tego o nim nie wiedziałeś

Ostropest plamisty: Chroni i oczyszcza wątrobę, spowalnia procesy starzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: koktajl z borówek | borówka amerykańska a zdrowie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama