Reklama

Kawa orkiszowa: Przyspiesza odchudzanie i nie tylko. Jak działa?

Kawa ze względu na swój charakterystyczny smak i aromat ma dużo zwolenników. Wielu nie wyobraża sobie poranka bez tego czarnego napoju, który skutecznie pobudza organizm. Jednak wysoka zawartość kofeiny sprawia również, że kawa może wywoływać dolegliwości żołądkowe i wypłukiwać ważne składniki odżywcze. Świetną alternatywą może być więc ekologiczna kawa orkiszowa, która nie zawiera kofeiny, a i tak potrafi pobudzić do działania. Ma przy tym wiele innych zalet, jak chociażby to, że jest lekkostrawna i ma w składzie łatwo przyswajalny gluten. Kawa orkiszowa przyspiesza przemianę materii i usuwa toksyny z organizmu, dzięki temu może wspomóc odchudzanie i złagodzić problemy trawienne. Obniża również poziom cukru i cholesterolu we krwi, zapobiega więc cukrzycy i chorobom serca. Jakie jeszcze właściwości ma kawa orkiszowa? Kto może po nią sięgać i na jakie sposoby można ją przyrządzać?

Co to jest kawa orkiszowa?

Kawa orkiszowa to tak naprawdę napój bezkofeinowy przyrządzany z palonych i zmielonych ziaren orkiszu – jednego z najstarszych gatunków pszenicy. Zalicza się ją do kategorii kaw zbożowych, gdyż jej smak i aromat przypominają prawdziwą kawę. Po takie napoje kawowe bez żadnych przeszkód mogą sięgać dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także osoby zmagające się z problemami żołądkowymi. Kawa zbożowa nie zawiera bowiem kofeiny, która z jednej strony pobudza organizm do działania, ale z drugiej może uzależniać, podwyższać ciśnienie lub też przyczyniać się do niestrawności i biegunek.

Kawa orkiszowa może być więc świetnym zamiennikiem zwykłej kawy, gdyż liczne składniki mineralne w niej zawarte sprawiają, że również dodaje energii i sił do działania. Napój z ziaren orkiszu polecała już w XII w. św. Hildegarda z Bingen – mniszka i uzdrowicielka, która propagowała dietę opartą na tym zbożu. Zwróciła uwagę na jego właściwości rozgrzewające i natłuszczające oraz na to, że jest lekkostrawne i ma więcej wartości odżywczych od innych zbóż.

Właściwości kawy orkiszowej

Orkisz to niezwykle cenne zboże, które obfituje w składniki odżywcze. Zawiera sporo węglowodanów, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Ma też więcej białka niż pszenica zwyczajna, przewyższa ją także pod względem ilości cynku, selenu, miedzi i witaminy A. Orkisz jest też źródłem magnezu, żelaza, wapnia, fosforu oraz witamin D, E i z grupy B. Kawa orkiszowa jest więc niezwykle zdrowym napojem. Mimo że nie zawiera kofeiny, to działa pobudzająco i stymulująco na układ nerwowy. Poprawia też koncentrację, odpręża i świetnie sprawdzi się w przypadku zmęczenia. Kawa z ziaren orkiszu jest lekkostrawna i zawiera lepiej przyswajalny gluten niż ten znajdujący się w innych rodzajach zbóż. Dzięki temu nie podrażnia żołądka i nie wywołuje dolegliwości trawiennych tak jak zwykła kawa. Usprawnia za to metabolizm i ma lekkie działanie przeczyszczające, usuwa więc z organizmu toksyny i złogi. Daje też uczucie sytości, dlatego świetnie sprawdzi się na diecie odchudzającej. Mogą po nią sięgać również osoby nadwrażliwe na gluten, a wystrzegać się jej powinni tylko chorujący na celiakię i nietolerancję glutenu.

Kawa orkiszowa zawiera również polifenole oraz witaminy A i E, czyli substancje o działaniu antyoksydacyjnym. Spowalniają one proces starzenia i poprawiają wygląd skóry. Także cynk i kwas krzemowy wpływają na wzmocnienie skóry, włosów i paznokci. Oprócz tego w kawie orkiszowej znajduje się rodanid, który poprawia odporność oraz wspomaga układ nerwowy i krwionośny. Napój z ziaren orkiszu obniża także poziom cukru we krwi i zmniejsza wchłanianie cholesterolu. Może więc redukować ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz chorób serca, takich jak miażdżyca czy zawał. Zawarte w kawie orkiszowej wapń i witamina D wzmacniają kości i zęby, natomiast fosfor usprawnia pracę nerek, przez co zapobiega kamicy żółciowej. Napój ten wpływa także na prawidłową pracę mięśni i jest świetnym środkiem na poprawę nastroju.

Jak spożywać kawę orkiszową?

W sklepach można kupić zazwyczaj mieloną kawę orkiszową, czyli tzw. rozpuszczalną czy instant. W sklepach ekologicznych spotkać też można palone ziarna z orkiszu, które po zmieleniu zapewnią intensywniejszy smak i aromat napoju. Kawę orkiszową można parzyć jak zwykłą kawę, zalewając jedną łyżeczkę wrzątkiem i wymieszać. Czas parzenia wynosi 5-10 minut. Do kawy można także dodać ulubione przyprawy, np. wanilię, kardamon, miód, cynamon, imbir, karmel lub kakao. Doskonale smakuje również mrożony napój z ziaren orkiszu. Wystarczy zmieszać w shakerze zaparzoną wcześniej kawę z mlekiem i lodem. Po kawę orkiszową mogą sięgać zarówno dorośli, jak i dzieci. Zaleca się ją także rekonwalescentom i osobom osłabionym (np. po długiej chorobie) oraz z wrażliwym układem pokarmowym.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama