Reklama

Kardamon. Poznaj niezwykłe właściwości orientalnej przyprawy

To przyprawa o niezwykłym smaku i korzennym aromacie. Świetnie sprawdzi się w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Inną zaletą tego produktu jest to, że przyspiesza przemianę materii i wspiera proces odchudzania. Nic tak wybornie nie smakuje, jak herbata z dodatkiem kardamonu. Jakie właściwości ma kardamon? Dowiesz się z poniższego artykułu.

  • Kardamon ma właściwości odchudzające, dlatego jego spożywanie zaleca się osobom na diecie.
  • Herbata z kardamonu jest idealna w okresie jesienno-zimowym, gdyż doskonale rozgrzewa.
  • Napar z kardamonu warto stosować również jako środek kosmetyczny.

Co to jest kardamon?

Kardamon to przyprawa, która pochodzi z terenów Dalekiego Wschodu. Jej właściwości zdrowotne wykorzystywane są od setek lat. W swoim składzie zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Charakteryzuje się ona korzennym zapachem i słodko-ostrym aromatem. Stanowi idealny dodatek do wielu dań i napojów. Kardamon wykorzystuje się również jako składnik różnorodnych kosmetyków. Ma właściwości oczyszczające i zwalczające bakterie, a także cellulit.

Reklama

Polecamy: Trik z cebulą i czosnkiem na katar. Działa natychmiast!

Kardamon na odchudzanie

Do swojej diety przyprawę tę powinny włączyć osoby, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Kardamon zawiera melatoninę, która poprawia nie tylko jakość snu. Hormon ten dodatkowo usprawnia procesy metaboliczne. Odpowiada za prawidłowe wchłanianie się tłuszczów i cukrów do organizmu. Dzięki temu łatwiej zadbać o odpowiednią wagę i osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Warto również podkreślić, że kardamon to źródło błonnika, który poprawia pracę jelit i daje poczucie sytości. To pomaga w zniwelowaniu nawyku podjadania między posiłkami.

Oczyszczanie organizmu

Kardamon to przyprawa, która ma działanie oczyszczające z toksyn. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy pomaga usunąć z organizmu szkodliwe substancje. Spożywanie tej przyprawy zmniejsza też działanie wolnych rodników. Mają one negatywny wpływ na zdrowie, gdyż są rakotwórcze i przyspieszają procesy starzenia. Kardamon działa też moczopędnie, dzięki czemu usprawnia pracę nerek. Antybakteryjne działanie przyprawy zapobiega również zapaleniu pęcherza.

Idealny na przeziębienie

W okresie zimowym warto zadbać o swoją odporność i kondycję organizmu. Kardamon ma właściwości antybakteryjne i rozgrzewające. Warto więc dodać go do ciepłych napojów, na przykład herbaty. Ta orientalna przyprawa wzmacnia układ odpornościowy, gdyż zawiera cenną witaminę C. Pomaga złagodzić objawy infekcji górnych dróg oddechowych, poprzez ułatwienie odkrztuszania zalegającej wydzieliny. Rozrzedza ją i zmniejsza uporczywy kaszel, a także udrażnia zatkany nos.

Drogocenny olejek

Produkty na bazie tej przyprawy od lat cieszą się dużą popularnością. Kardamon jest składnikiem wielu kosmetyków, szczególnie do pielęgnacji włosów i skóry. Ich bazą jest olejek wytwarzany z nasion kardamonu. Warto szukać balsamów z zawartością tego olejku, gdyż zwalcza on cellulit i ujędrnia skórę. Jego aromaterapeutyczny zapach działa kojąco na skołatane nerwy i pozwala się zrelaksować. Olejek nadaje się też do płukania jamy ustnej, gdyż ma silne działanie antyseptyczne.

Przepis na herbatę z kardamonem

Herbata z kardamonem jest prosta w przygotowaniu. Potrzebujesz tylko kilku składników:

  • 8 łyżeczek zielonej herbaty,
  • garść ziaren kardamonu,
  • kilka liści świeżej mięty,
  • wody.

Do dzbanka wsyp zieloną herbatę, możesz również wybrać czarną. Kolejnym krokiem będzie zmielenie w moździerzu ziaren kardamonu i liści mięty. Przysyp zawartość do kubka i zalej przegotowaną wodą. Najlepiej, by nie był to wrzątek, tylko lekko ostudzona woda. Herbatę parz przez pięć minut i przelej do filiżanek.

Herbatą kardamonową możesz też przemywać twarz. Pomoże to w odświeżeniu skóry i przywróci jej witalność. Wystarczy, że mieszankę przelejesz do butelki z atomizerem i nasączysz wacik. Przemyj dokładnie całą buzię, by usunąć z niej resztki kosmetyków. Specyfik warto stosować rano i wieczorem.

Zobacz też:

Najlepszy patent na odporność jesienią i zimą. Przepis jest dziecinnie prosty

Wspieraj profilaktykę chorób nowotworowych. Jedz ten niewielki owoc przynajmniej raz dziennie

Nigdy nie stawiaj jej na świątecznym stole. Ta ryba gwarantuje problemy zdrowotne

INTERIA.PL
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama