Reklama

Kardamon do kawy: Tak pozbędziesz się nieświeżego oddechu!

Kawosze nie wyobrażają sobie poranka bez swojego ulubionego napoju. Jego aromat potrafi skutecznie poprawić nastrój, nawet jeśli wstaliśmy z łóżka lewą nogą! Wyjście na kawę to również popularny pretekst do zobaczenia się ze znajomymi. Niestety, spotkanie może nie przebiegać w zbyt przyjemnej atmosferze przez negatywny wpływ kawy na oddech. Brzydki zapach z ust jest w stanie odebrać całą pewność siebie. Z tym problemem poradzić sobie można poprzez dodanie do kawy odrobiny pachnącej przyprawy. Oto definicja połączenia przyjemnego z pożytecznym! Dowiedz się, jak przygotować kawę z kardamonem.

Nie tylko kawa, czyli przyczyny nieświeżego oddechu

Dbanie o higienę jamy ustnej jest ważne nie tylko ze względów zdrowotnych. Brzydki zapach wydobywający się z ust może sprawiać nam duży dyskomfort oraz negatywnie wpływać na samoocenę. Pojawia się nie tylko po wypiciu filiżanki kawy czy zjedzeniu ząbku czosnku, cebuli albo innych produktów o intensywnym aromacie. Może być spowodowany także paleniem papierosów, spożywaniem alkoholu oraz złymi nawykami dietetycznymi.

W tych przypadkach zazwyczaj wystarcza umycie zębów, zastosowanie płynu do płukania jamy ustnej i użycie nici dentystycznej do usunięcia resztek pokarmu. Problemu jednak nie należy bagatelizować, ponieważ nieświeży oddech bywa jednym z pierwszych sygnałów, że z naszym organizmem dzieje się coś niedobrego. Objaw ten może świadczyć o:

Reklama

  • chorobach zębów i dziąseł,
  • cukrzycy,
  • chorobach nerek,
  • refluksie,
  • problemach z układem trawiennym oraz niewydolności narządów wewnętrznych.

By móc skutecznie poradzić sobie z przykrym zapachem z ust w pierwszej kolejności należy znaleźć przyczynę problemu.

Dlaczego warto dodawać kardamon do kawy?

Kardamon zalicza się do przypraw korzennych i wielu osobom kojarzy się z cynamonem. Mimo wszystko nad Wisłą nadal nie jest jeszcze aż tak popularny. Warto to zmienić, ponieważ jego aromat i smak, w którym łączą się nuty ostre oraz słodkie, kapitalnie wzbogacą nie tylko filiżankę kawy, ale też liczne desery i dania wytrawne.

Dodatkowo kardamon pobudza trawienie, pomaga redukować wzdęcia i mdłości.  Ma działanie rozgrzewające, okaże się również dużym wsparciem w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Przyspieszy pozbycie się kataru, który potrafi poważnie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Jednak w kontekście picia kawy najważniejszą zaletą kardamonu jest zwalczanie nieświeżego oddechu w naturalny sposób.

Wpływają na to zawarte w przyprawie olejki eteryczne. Mają one właściwości antybakteryjne, co sprzyja nie tylko maskowaniu brzydkiego zapachu, ale przede wszystkim usuwaniu jego przyczyn. Właśnie dlatego dodanie kardamonu do kawy wpłynie korzystnie na wyeliminowanie problemu "kawowego oddechu".

Zobacz: Zielona kawa: Dlaczego warto ją pić?

Kawa z kardamonem: Przepis

Jej przygotowanie nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Podejrzewamy, że do głębokiego smaku i cudownego aromatu kawy z kardamonem przekonasz się już po pierwszym łyku. Najłatwiej dostępnym produktem jest kardamon w wersji sproszkowanej, jednak lepiej jest poszukać w sklepach przyprawy w formie nasion.

Ile kardamonu do kawy dodać? Trzy ziarna zgnieć w moździerzu lub wykorzystaj do tego nóż i deskę do krojenia. Wsyp do kubka lub filiżanki razem z mieloną kawą, następnie zalej wrzątkiem. Napój zazwyczaj słodzisz? Tym razem się wstrzymaj! Może się okazać, że dodanie kardamonu wyeliminuje potrzebę dodawania cukru.

Polecamy:

Imbir: Kto nie powinien go spożywać?

Właściwości odżywcze i zastosowanie szalotki

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama