Reklama

Jesienne przepisy: Dyniówka, czyli nalewka z dyni

Zastanawiasz się co zrobić z dyni? Ciasto, zupa, placki — jest wiele sposobów na przygotowanie tego zdrowego warzywa. Ciekawym pomysłem, który z pewnością zaskoczy gości, będzie nalewka z dyni. Można ją przygotować na kilka sposobów.

Dynia: Wartości odżywcze i właściwości

Dynia zawiera dużą ilość beta-karotenu, który obniża poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie tętnicze. Ten składnik, będący jednym z antyoksydantów, może chronić przed miażdżycą, chorobami serca, zwałem i udarem, a nawet niektórymi chorobami nowotworowymi. Warzywo pozytywnie wpływa na wzrok dzięki zawartości prowitaminy A. Dynia ma niewiele kalorii i dużo błonnika, dlatego polecane jest osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Choć to warzywo nie jest w pełni doceniany w Polsce, to jednak ciasta, placki i zupy dyniowe zyskują coraz większą popularność. Jeśli zastanawiasz się co zrobić z dyni, nasza propozycja to dyniówka.

Reklama

Tradycyjna nalewka dyniowa

Do przygotowania tradycyjnej domowej nalewki z dni potrzebne będą: dojrzała dynia, wódka, pół kilograma cukru, szklanka wody. 

  1. Dynię umyj i obierz ze skórki. Miąższ pokrój w drobną kostkę i włóż do słoika lub gąsiorka.
  2. Wlej taką ilość wódki, by przykryła dynię. 
  3. Szczelnie zamknij naczynie i pozostaw je w chłodnym miejscu na dwa tygodnie. 
  4. Po upływie tego czasu zlej nalewkę i przesączy ja przez gazę lub bibułę filtracyjną. 
  5. Do garnka wsyp pół kilograma cukru i wlej szklankę wody. Zagotuj. Jeśli na syropie pojawią się szumowiny, zbierz je, a następnie odstawy syrop do ostygnięcia. 
  6. Wlej do naczynia z nalewką syrop cukrowy w proporcji: na każde 500 mililitrów nalewki - 150 mililitrów syropu. 
  7. Dobrze wymieszaj, przelej do butelek i szczelnie zamknij. Nalewka dyniowa powinna leżakować jeszcze przynajmniej przez pięć miesięcy przed podaniem. 

Korzenna nalewka z dyni na spirytusie

Nieco krótszego czasu leżakowania będzie wymagała korzenna dyniówka. Do przygotowania tego pysznego trunku potrzeba: dyni, 500 mililitrów spirytusu i  takiej samej ilość wódki, pięciocentymetrowych kawałków kory cynamonu i imbiru, łyżeczki goździków, szklanki wody i szklanki cukru oraz trzech łyżek miodu. 

  1. Dynię umyj, obierz i pokrój w niewielką kostkę. Na nalewkę z dyni należy przygotować kilogram miąższu.
  2. Do naczynia wsyp w kolejności: goździki, cynamon, imbir i dynię.
  3. Wlej mieszankę wódki i spirytusu, tak by alkohol przykrył kawałki warzywa. Szczelnie zamknij i odłóż w ciepłe, słoneczne miejsce na dwa — trzy tygodnie. 
  4. Po upływie tego czasu zlej i przefiltruj nalewkę. 
  5.  Zagotuj wodę z cukrem i miodem. Jeśli pojawią się szumowiny — zbierz je. Poczekaj, aż syrop wystygnie i wymieszaj go z nalewką. 
  6. Przelej do słoików, szczelnie zakręć i pozostaw na trzy — cztery miesiące. Po tym czasie aromatyczna nalewka z dyni będzie wybornie smakowała. 

Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama