Reklama

Jesienne przepisy: Dyniowe latte

Co zrobić z dyni? Warzywo to można przygotować na wiele różnych sposobów. Jednak ostatnio rekordy popularności bije dyniowe latte. Kawa ze słodkim dodatkiem z dyni i korzennymi przyprawami, to idealny napój na jesień. Można ją przygotować na kilka sposobów, oto jak zrobić dyniowe latte.

Kawa z dyni: Składniki

Co zrobić z dyni? Możesz przygotować z niej ciasta, placki, nalewkę oraz różnorodne dania główne. Ciekawą formą jej podania, która przyjemnie zaskoczy gości i domowników, jest dyniowe latte.

Reklama

Kawa z dyni bije rekordy popularności na TikToku, do wykonania jednej porcji będziesz potrzebować: 60 gramów miąższu z dyni, szklankę wody, 150 mililitrów mleka, pięć łyżek cukru, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę mielonego imbiru, pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz dwóch łyżeczek esencji waniliowej lub startą laskę tej przyprawy.

Dyniowe latte: Wykonanie

Przygotowanie dyniowego late należy rozpocząć od syropu, w tym celu:

  1. Umyj i pokrój dynię w kostkę. 
  2. Wsyp kawałki warzywa na blaszkę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz do miękkości. W zależności od gatunku dyni może to potrwać od 20 do 40 minut. Kontroluj ten proces na bieżąco, gdy bez trudu możesz wbić widelec w warzywo, to czas, by wyjąć je z piekarnika. 
  3. Zmiksuj dynię w malakserze lub blenderem.
  4. Do rondelka wlej połowę szklanki wody, wsyp cukier, przyprawy i esencję waniliową. Zagotuj.
  5. Do gotującego się syropu dodaj zblendowaną dynię i pozostaw na niewielkim ogniu jeszcze przez 10 - 15 minut, aż syrop zgęstnieje.
  6. Mleko podgrzej, a gdy jest ciepłe, dodaj syrop dyniowy i zagotuj. 

Kolejny etap to przygotowanie kawy. Zrób ją w sposób, który najbardziej lubisz: w kawiarce lub ekspresie, a jeśli nie masz tych sprzętów, możesz zaparzyć zwykłą kawę i przefiltrować ją lub użyć rozpuszczalnej.  

W wysokim naczyniu ubij śmietanę 30% lub 36% z czubatą łyżką cukru pudru. 

Do wysokiej szklanki wlej mleko z syropem dyniowym, następnie kawę. Na wierzch wyłóż bitą śmietanę i posyp cynamonem, kakao lub czekoladą. 

Dyniowe latte bez pieczenia

 Jak zrobić dyniowe latte bez piekarnika? Jest na to sposób: 

  1. Umyj, obierz i pokrój dynię w drobną kostkę. 
  2. Do rondelka wlej 150 mililitrów wody, dodaj dynię, połowę łyżeczki cynamonu, odrobinę gałki muszkatołowej i ⅓ łyżeczki sproszkowanego imbiru. Gotuj na małym ogniu przez siedem minut. 
  3. Zblenduj, dodaj pół szklanki słodzonego mleka skondensowanego i wymieszaj. 
  4. Zaparz kawę w sposób, który najbardziej lubisz. 
  5. Podgrzej pół szklanki mleka i dodaj do niego dwie łyżki dyniowego syropu.
  6. Do wysokiej szklanki wlej mleko z dyniowym syropem i kawę. Możesz ozdobić latte bitą śmietaną, syropem klonowym i cynamonem. 

Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama