Reklama

Jakie korzyści dla zdrowia mają zielone soki z warzyw?

Wszyscy dookoła chodzą z napojami, które z daleka wyglądają jak zielone błoto. Jednak gdy przyjrzysz się z bliska, to zobaczysz, że jest to napój zawierający dużą ilość minerałów i witamin. Jeśli zostanie odpowiednio przyrządzony, to zielony sok może poprawić twoje zdrowie na wiele sposobów. Następnym razem możesz zamienić popołudniową latte na zielony sok. Niektóre zielone soki są naładowane węglowodanami i cukrem z owoców i zawierają tylko niewielką odrobinę na przykład szpinaku. Jednak prawdziwy zielony sok jest o wiele lepszy i jest zrobiony z ogórków, selera, szpinaku, jarmużu, cytryny, imbiru oraz pietruszki. Na pierwszy rzut oka może wydawać się niesmaczny, jednak jest zupełnie na odwrót. Przygotuj się na oczyszczającą moc zielonych soków!

Reklama

Blender czy sokowirówka?

Sokowirówka usuwa błonnik z owoców i warzyw, przez co wykonany nią napój jest łatwy w trawieniu dla osób, które są w stanie rekonwalescencji z choroby lub mają problemy z trawieniem. Dzięki takiemu napojowi ich organizm szybko wchłonie witaminy i minerały oraz nie będzie musiał tracić energii na trawienie błonnika.

Z kolei zielony sok przyrządzony w blenderze dostarczy ci minerałów, witamin i błonnika w tym samym momencie. Dodatkowo przyrządzenie soku w sokowirówce zajmuje więcej czasu i wymaga późniejszego jej czyszczenia z pozostałości owoców. Jeśli chodzi o blendery, to pozwalają one na zachowanie w soku błonnika. Zrobienie soku w blenderze jest także mniej kosztowne, ponieważ wymaga użycia mniejszych ilości warzyw, aby uzyskać smaczny napój.

Bogate w antyoksydanty

Wszyscy używają tego słowa, jednak co ono tak naprawdę oznacza? Antyoksydanty to substancje chemiczne, które neutralizują wolne rodniki, zapobiegając wywoływanym przez nich szkodom.

Twój organizm produkuje tzw. endogenne antyoksydanty, jednak mimo to potrzebuje on ich również z pożywienia. Antyoksydanty znajdujące się w pożywieniu zwane są egzogennymi antyoksydantami. Z kolei warzywa, owoce i ziarna są bogate w dietetyczne antyoksydanty, które są w zielonych sokach. Chronią one komórki w twoim organizmie przed wolnymi rodnikami.

Według cancer.gov duża ilość wolnych rodników może być niebezpieczna dla zdrowia, ponieważ uszkadzają one komórki DNA, błony komórkowe oraz białka w twoim organizmie. Uszkodzenia te mogą prowadzić do rozwoju raka oraz innych chorób. Zielone soki zapewniają dietetyczne antyoksydanty takie jak witaminy A, C i E, likopen, beta-karoten oraz selen.

Zielone soki zawierają chlorofil

Zielone soki zawdzięczają swój kolor chlorofilowi, który wspiera organizm w pozbywaniu się toksyn oraz zapobiega wchłanianiu się zanieczyszczeń środowiska. Ten składnik odżywczy pomaga również zrównoważyć pH w organizmie poprzez zmniejszenie kwasowości oraz wspomaga transport tlenu. Zapobiega on anemii, wzmacnia organy produkujące krew, a także pomaga w bezsenności, problemach z zatokami, kamieniach nerkowych, gojeniu się ran czy zaburzeniach hormonalnych. Chlorofil ma właściwości przeciwzapalne, pomaga wzmacniać system odpornościowy oraz wspomaga trawienie.

Oczyszczanie

Zielone koktajle pomagają oczyścić przewód pokarmowy. Zawarte w nich składniki odżywcze, błonnik oraz chlorofil dosłownie wymiatają z naszego organizmu zanieczyszczenia. Zielone napoje mają także właściwości medyczne, ponieważ zrobione są z takich produktów jak imbir, pietruszka czy cytrusy. Sok z cytrusów pomaga zwalczać infekcję, pietruszka oczyszcza krew, a imbir oczyszcza jelita i sprawia, że są one zdrowe. Generalnie rzez ujmując zielone soki oczyszczają twój organizm, dlatego wrzuć do swojego blendera trochę szpinaku, imbiru i odrobinę soli. Dodaj wodę i sok jabłkowy, aby trochę go rozrzedzić, a uzyskasz napój bogaty w składniki odżywcze.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama