Reklama

Jak zrobić kawę po wietnamsku?

Zbliża się lato. Na upalne, ciepłe dni proponujemy chłodząca kawę z mlekiem po wietnamsku. Nie tylko wspaniale smakuje, ale i orzeźwia. Poznaj bajecznie prosty przepis na rewelacyjną kawę rodem z Wietnamu.

Rzeczy, których potrzebujesz

  • 1 łyżka ciemno palonej kawy
  • 85ml gorącej wody
  • 1-2 łyżki mleka skondensowanego
  • lód

Podane proporcje podane są dla jednej osoby. W kawiarce lub ekspresie zaparz mocną, ciemną kawę. Jeżeli nie posiadasz ekspresu ani kawiarki, zaparz kawę w szklance i dobrze przecedź.

Na dno małych szklaneczek wlej po jednej łyżce mleka skondensowanego. Wlej kawę do szklaneczek, starając się nie zaburzyć mleka na jej dnie. Wlej pozostałą część mleka do szklanki.

Dodaj parę kostek lodu i podawaj. Podziwiaj jak gęste mleko i kawa mieszają się tworząc niesamowite wzory. Świetna propozycja na popołudniową pogawędkę z przyjaciółką.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama