Reklama

Jak zrobić herbatę ze skórki pomarańczy?

Skórka pomarańczowa nie tylko dodaje miłego smaku naszym potrawom lecz można z niej zrobić również bardzo smaczną herbatę. Skórka pomarańczy, mandarynki i nektarynki działa wykrztuśnie, jeśli w płucach zalega flegma. Herbata jest doskonała, jeśli po chorobie w zalegają duże ilości śluzu powodujące mokry kaszel. Skórki cytrusów są naładowane witaminą C i pektyny. Pijąc herbatę z cytrusów wzmocnisz organizm, a bakterie i wirusy będą trzymać się z daleka. Nie wyrzucaj skórki, ale zrób z niej aromatyczną herbatę. Najpierw dowiedz się jak to zrobić.

Reklama

Rzeczy, których potrzebujesz

  • 1 łyżka posiekanej suszonej skórki pomarańczowej na 1 szklankę wody

  • lub
  • 2 łyżki świeżej posiekanej skórki pomarańczowej na 1 szklankę wody

Jeżeli używasz świeżej skórki pomarańczowej, umyj ją dokładnie i posiekaj na drobne kawałki. Gdy masz już ususzoną skórkę z pomarańczy, zmiażdż je odrobinę w moździerzu lub zgnieć tłuczkiem.

Przełóż suszoną lub świeżą skórkę do garnka i zalej wodą. Nakryj garnek pokrywką. Zagotuj wodę ze skórką i natychmiast zgaś ogień. Zostaw zagotowaną wodę do zaparzenia na 1 godzinę.

Z pomocą sitka odcedź skórkę od herbaty. Przelej do kubka lub dzbanka i pij ciepłą. Jeżeli nie lubisz zbyt ciepłej herbaty, zostaw do ostygnięcia i pij herbatę o temperaturze pokojowej.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama