Reklama

Jak zrobić herbatę z igieł świerku lub sosny?

Igły sosny, świerku i jodły posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Zawierają dużo witaminy C i antyoksydantów. Herbata z igieł koi kaszel i bolące gardło. Po wypiciu kubka aromatycznego, pachnącego lasem naparu szybciej staniesz na nogi. Wybierz się więc do lasu lub pobliskiego parku i nazbieraj garść igieł świerku, sosny lub innych iglaków. Gdy wrócisz, zrelaksuj się przy kubku gorącej, leczniczej sosnowej herbaty.

Reklama

Rzeczy, których potrzebujesz

igły sosny, świerku lub jodły

Igły sosny lub świerku przeznaczone do przygotowania herbatki mogą być suszone lub świeże.Po przyniesieniu świeżych igieł do domu należy pamiętać, by dokładnie je umyć. Do zaparzenia herbaty możesz stosować zarówno same igły, jak i gałązki.

Gdy posiekasz igły na drobne kawałki, napar będzie bardziej aromatyczny.

Herbatkę z iglaków możesz przygotować na dwa sposoby:

Sposób 1

Garść świeżych igieł lub parę łyżek suszonych wsyp do garnka. Zalej igły dwiema szklankami wody. Postaw garnek na ogniu i doprowadź wodę do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj napar przez 10 minut. Zostaw go do przestygnięcia, następnie przecedź i wypij.

Sposób 2

Do garnuszka włóż małą garść świeżych lub 1 łyżkę suszonych i posiekanych igieł. Zalej je gorącą wodą i zostaw do zaparzenia na 10 minut. Przecedź napar przez sitko i wypij.

Do przygotowania naparu wybieraj świeże, zielone igły. Najlepsze są te, które znajdziesz wiosną. Oczywiście można je zbierać przez cały rok i suszyć lub mrozić. Przed zamrożeniem igieł wysusz je w temperaturze pokojowej.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama