Reklama

Jak zrobić herbatę miodowo cytrynową?

Każdy wie, mały i duży, że herbata z cytryną i miodem jest najlepsza na świecie. Gdy bierze nas przeziębienie jest pierwszą rzeczą po jaką sięgamy. Tym razem przepis na herbatę z cytryną jest nieco inny. Herbatę można pić tradycyjnie na ciepło jak i z lodem. Poznaj przepis na herbatę miodowo cytrynową.

Rzeczy, których potrzebujesz

  • 500g miodu
  • 500g cytryn w plasterkach
  • sól
  • słoik z zakrętką

Wyparzamy słoik i odstawiamy do wyschnięcia. Myjemy cytryny w wodzie z odrobiną soli. Odkładamy cytryny do wyschnięcia.

Bierzemy cytryny i na desce kroimy je na cienkie plasterki. Dno słoika wykładamy plasterkami cytryny. Zalewamy je miodem, tak by miód pokrył plastry cytryny. Co dwa dni mieszamy całość, od spodu do góry.

Herbata nadaje się do picia już tydzień po przygotowaniu. Może być trzymana dłużej nawet ponad miesiąc, jeżeli mieszasz ją czystą łyżką. Przygotowując szklankę herbaty wyciągamy ze słoja dwa plasterki cytryny i łyżkę miodu. Zalewamy ciepłą wodą, nie wrzącą. Jeśli lubisz chłodną herbatę zalej cytryny wodą i dodaj kostki lodu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama