Reklama

Jak zrobić herbatę kardamonowo imbirową?

Nic nie działa tak kojąco na nasz organizm niż ciepła herbata. Jest to przepis na lekką wariację tradycyjnej herbaty masali wywodzącej się z Indii. Poznaj smak mlecznej herbaty o niepowtarzalnym smaku imbiru i kardamonu.

Rzeczy, których potrzebujesz

  • 1 szklanka mleka
  • 1 ½ czubate łyżki herbaty
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 1,5 cm kawałek imbiru

Obierz imbir ze skórki, pokrój drobno, zmiażdż lub posiekaj. Do moździerza wsyp kardamon oraz dodaj imbir, zgnieć mocno. Odłóż na chwilę.

Do garnka wlej mleko i zagotuj. Gdy mleko będzie się pienić dodaj cukier. Zamieszaj, by cukier się rozpuścił. Wówczas dodaj zgnieciony imbir, kardamon i herbatę w proszku.

Duś całość przez 3-5 minut. Gdy całość zagotuje się, a herbata będzie miała odpowiedni kolor, wyłącz gaz. Przelej herbatę przez sitko i pij gorące.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama