Reklama

Jak zrobić gorącą czekoladę o zapachu ziół?

Nie ma nic lepszego niż trzymany w dłoniach kubek ciepłej czekolady. Sam zapach czekolady uspokaja, a co dopiero jej smak. Z dodatkiem ziół jej aromat będzie roznosił się po domu i przyciągał domowników swoim aromatem. Przekonaj się i sprawdź jak można przyrządzić gorąca czekoladę o ziołowym zapachu.

Reklama

Rzeczy, których potrzebujesz

  • 2 szklanki mleka
  • 85g czekolady, dowolnej (mlecznej, gorzkiej, białej)
  • 2 łyżeczki suszonych ziół, dowolnych (mięta, lawenda, anyż itp.)

W garnku zamieszaj ze sobą suszone zioła i mleko. Delikatnie podgrzej mleko, do czasu aż zacznie parować. Nie zagotowuj tylko duś. Zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i zostaw na 10 minut do zaparzenia się ziół.

Odcedź zioła z mleka, przelewając je przez sitko. Wlej mleko z powrotem do garnka i dodaj posiekanej czekolady. Podgrzej mleko na wolnym ogniu, mieszając by czekolada rozpuściła się.

Nie doprowadź do zagotowania się mleka. Niech mieszanina będzie ciepła, nie wrząca. Przelej do kubka i podawaj z bitą śmietaną lub piankami.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama