Jak przygotować smoothie w kolorach jesieni

Pyszne i pożywne smoothies mogą uzupełnią śniadanie w dużą dawkę witamin. Odpowiednie mieszanie warzyw z owocami sprawi, że dzieci nie lubiące warzyw nie będą wybrzydzać pijąc smoothie. Oto trzy przykłady zdrowych i pożywnych smoothie.

Gruszkowo owsiane smoothie

* duża gruszka bez nasion, pokrojona

* ½ szklanki mleka migdałowego

* ¼ szklanki jogurtu waniliowego

* ¼ spreparowanych płatków owsianych

* szklanka kostek lodu

* ½ łyżki syropu klonowego

* 1 łyżka masła migdałowego

* ½ łyżeczki świeżo startego imbiru

* szczypta mielonego cynamonu, plus odrobina do dekoracji

Zmieszaj wszystkie składniki w blenderze. Rozlej do szklanek i posyp po wierzchu cynamonem.

Smoothie z nasion dyni

* ¼ szklanki jogurtu waniliowego

* ¼ szklanki pure z dyni

* łyżka nasion dyni

* ½ łyżeczki przyprawy do piernika

* łyżka syropu klonowego

* ¼ szklanki mleka migdałowego

* szklanka lodu

Zblenduj wszystkie składniki razem. Przelej koktajl do szklanek, udekoruj posypując nasionami dyni.

Jabłkowe smoothie

* jabłko, pocięte na cząstki

* szklanka mleka migdałowego

* 2 łyżki nasion chia

* łyżka syropu klonowego

* ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

* ½ łyżeczki cynamonu

* szczypta gałki muszkatołowej i soli

Wszystkie składniki zmieszaj razem w blenderze. Dodatkowo możesz dodać szklankę lodu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama

Reklama