Reklama

Jak przygotować herbatę z rzodkiewką? Na co pomaga?

Kończąca się zima wśród wielu smakoszów powoduje prawdziwą ekscytację. Już niebawem na straganach i grządkach pojawią się świeże i chrupiące nowalijki! Jednym z pierwszych wiosennych warzyw jest rzodkiewka o charakterystycznej różowej skórce i pikantnym smaku. Tym razem jednak uwagę zwróć na jej liście. Zazwyczaj lądują w koszu? To błąd! Nie tylko nadają się do jedzenia, ale przysłużą się przeciążonemu żołądkowi i wątrobie. Sprawdź, jak wykorzystać je do zrobienia nietuzinkowej herbaty.

Liście rzodkiewki: Właściwości

Szef kuchni, któremu zależy na sprytnym zarządzaniu swoimi zapasami, nigdy nie pozwoliłby sobie na marnotrawstwo w postaci wyrzucania liści rzodkiewki do kosza na odpadki. Choć to powszechna praktyka, czas z nią zerwać! Zielona część warzywa jest bogata w witaminę C, która niezbędna jest do budowania mocnej odporności przez cały rok - na wiosnę również nie należy zaniedbywać tego obszaru! W składzie liście rzodkiewki wyróżnić można także witaminy z grupy B oraz E. Dzięki zieleninie dostarczymy sobie również dodatkową dawkę żelaza, magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Całkiem nieźle, jak na niedocenianą zieleninę!

Reklama

Na co pomagają liście rzodkiewki?

Tak bogaty zestaw witamin i składników mineralnych nie pozostaje bez wpływu na organizm. Liście rzodkiewki to dobry sposób na usuwanie toksyn oraz wsparcie dla przeciążonej wątroby. Korzystnie wpływają także na przemianę materii. Nie da się ukryć, że po zimie wielu z nas myśli o przejściu na dietę, by pozbyć się zimowych "zapasów" w postaci oponki na brzuchu. Zielone części rzodkiewki będą naszymi sprzymierzeńcami! Warto wiedzieć, że regulują też ciśnienie krwi i działają przeciwzapalnie.

Jak przygotować herbatę z rzodkiewką?

Do zrobienia nietypowego naparu nadają się przede wszystkim młode liście. Trzeba mieć to na uwadze, by nie przeoczyć najlepszego momentu! Obowiązkowe jest również ich dokładne opłukanie w ciepłej wodzie i zaopatrywanie się w warzywa u sprawdzonych dostawców. Jeśli możemy sobie na to pozwolić, korzystajmy z rzodkiewki z własnej działki. Dzięki temu zyskamy pewność, że w uprawie warzyw nie były używane duże ilości pestycydów.

Przygotowanie naparu z liści rzodkiewki jest dziecinnie proste. Liście wystarczy drobno posiekać, wrzucić do kubka lub szklanki i zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Odstawiamy na co najmniej pół godziny, by napój nabrał mocy. Dla dodatkowych walorów smakowych i zdrowotnych warto dorzucić również dwa plasterki świeżego imbiru. Jeśli na początku będziemy mieć trudności z przyzwyczajeniem się do specyficznego smaku rzodkiewkowej herbaty, możemy dodać łyżeczkę miodu.

Kiedy pić herbatę z rzodkiewki? Poleca się stosować ją przed posiłkiem, by ułatwić pracę układowi trawiennemu. Warto spożywać ją również na niestrawność, wzdęcia i zaparcia, zwłaszcza po zbyt obfitej biesiadzie.

Polecamy:

Zioła na odchudzanie: Jakie warto stosować?

Objawy niedoboru witaminy D zobaczysz na skórze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: niestrawność domowe sposoby | liście rzodkiewki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama