Reklama

Jak pasteryzować butelki z sokiem?

Ciepła rozgrzewająca herbata z sokiem malinowym to świetny sposób na przeziębienie. Butelka soku z truskawek otwarta jesienią pozwala przypomnieć sobie słoneczne, letnie dni. Aby soki nie spleśniały i można się było nimi cieszyć przez całą zimę, trzeba je pasteryzować. Kłopotem niekiedy może okazać się naczynie, w którym nektary mają być pasteryzowane, aby uniknąć wpadek, warto dowiedzieć się jak pasteryzować butelki z sokiem?

Czy trzeba pasteryzować soki?

Pasteryzacja to metoda wyjaławiania, podczas której w wyniku działania wysokiej temperatury niszczone są drobnoustroje. Dzięki pasteryzacji pozbędziesz się zarodników drożdży i pleśni, które mogłyby zniszczyć przetwory. Na pytanie, czy pasteryzować soki nie ma jednej odpowiedzi. Wszystko zależy od tego, czy chcesz korzystać z nich w niedługim terminie od zrobienia, czy masz zamiar przechowywać je przez całą zimę. W pierwszym przypadku pasteryzacja nie będzie potrzebna, w drugim - to konieczność. 

Jak pasteryzować butelki z sokiem?

Po przygotowaniu soku, gdy jest jeszcze ciepły, należy napełnić nim czyste, wyparzone gorącą wodą butelki. Następnie suchą ścierką wytrzyj brzegi szyjek pojemników i zakorkuj je. Kapsle dobrze jest obwiązać drucikiem lub sznurkiem, aby podczas gotowania nie wyskoczyły niczym korek od szampana. Jeśli używasz nakrętek, szczelnie je zakręć. Na spodzie dużego garnka ułóż ścierkę i napełnij go wodą do połowy objętości. Gdy ciecz będzie już ciepła, włóż butelki i zagotuj pod przykryciem. Od chwili, gdy pojawią się pierwsze bąbelki, należy butelki gotować przez piętnaście minut. Po tym czasie wyłącz kuchenkę i wyjmij butelki.

Jak pasteryzować butelki z zimnym sokiem?

O ile gorący sok zamknięty w butelkach ma szanse utrzymać się długo bez pasteryzacji, o tyle świeżo wyciskany, przygotowywany na zimno nektar - bez pasteryzacji nie przetrwa nawet trzech dni. W tym przypadku pasteryzacja to warunek konieczny. Do czystej, wyparzonej butelki wlej taką ilość soku, by do korka czy zakrętki pozostało jeszcze dwa - trzy centymetry. Następnie zamknij szczelnie butelki. Na dnie garnka połóż ścierkę i ułóż pojemniki. Wlej zimną wodę, tak by sięgała nie wyżej niż granica soku. Podgrzewaj pojemnik, aż woda zacznie wrzeć. Od tego czasu pasteryzuj przez piętnaście minut.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama