Reklama

Herbata z anyżu i imbiru: Najlepsza na przeziębienie

Herbata przyrządzona z aromatycznego anyżu i leczniczego imbiru doskonale smakuje i ma wyjątkowo dobroczynny wpływ na nasz organizm. Dzięki jednej filiżance tego nietuzinkowego napoju możemy skutecznie stymulować krążenie, wspomóc trawienie i złagodzić wszelkie objawy towarzyszące przeziębieniu i grypie, a zwłaszcza pokonać uporczywy i często umożliwiający nam mówienie kaszel. Anyżowo-imbirowa herbata jest zatem wprost idealna na jesień i zimę, a co więcej bardzo prosta w przyrządzeniu. Wypróbuj ją, a z pewnością się nie zawiedziesz i pokonasz uporczywe dolegliwości.

Anyż a układ pokarmowy

Kojarzony przede wszystkim z cukierkami i czekoladkami anyż jest znany ze swoich rozmaitych właściwości leczniczych. Wyjątkowo dobroczynnie wpływa na nasz układ pokarmowy i wspomaga leczenie niestrawności.

Co więcej, przeprowadzone badania potwierdziły, że preparaty ziołowe zawierające anyż są bezpiecznym i jednocześnie naturalnym środkiem na zaparcia. Z kolei sporządzony na jego bazie olejek rozluźnia śluzówkę i stanowi skuteczne narzędzie w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych, a zwłaszcza z uporczywym kaszlem.

Anyż a kosmetyka i kulinaria

Anyż - ze względu na swoje właściwości, a zwłaszcza korzystne oddziaływanie na skórę i włosy - docenili również przedstawiciele branży kosmetycznej. Mimo że nie każdemu odpowiada jest wyrazisty smak i zapach znajduje oczywiście szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym.

Imbir - uzdrawiająca przyprawa

Imbiru zbytnio rekomendować nie trzeba, bo jego wszechstronne właściwości zdrowotne są powszechnie znane i obejmują łagodzenie mdłości, bólu miesiączkowego, dolegliwości towarzyszących przeziębieniu i grypie, poprawę koncentracji aż po działanie przeciwobrzękowe i przeciwnowotworowe.

Ta doskonała i chętnie stosowana w kuchni przyprawa stanowi też bogactwo witamin B1, B2 oraz C, jak i minerałów: wapnia, fosforu, żelaza i potasu. Chętnie sięgają po nią również osoby cierpiące na chorobę lokomocyjną oraz chcące wzmocnić swoją odporność.

Na co pomaga herbata z anyżem, imbirem i miodem

Jedna filiżanka herbaty z imbirem, anyżem i miodem jest niezwykle przydatna w leczenia wielu schorzeń; takich jak łagodzenie nudności, leczenie niestrawności, zapalenia stawów, a dodatkowo posiada właściwości przeciwzapalne, poprawia krążenie krwi, zwalcza infekcje oraz wzmacnia system odpornościowy.

Składniki herbaty z anyżu i imbiru:

Wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania herbaty, to:

- 6 g tartego imbiru,

- 1 łyżeczka anyżu,

- 2 łyżeczki miodu,

- 2 łyżeczki soku z cytryny

- 2 litry wody.

Sposób przyrządzania:

Umieść anyż, imbir, i pieprz cayenne we wrzącej wodzie i gotuj przez pięć minut. Poczekaj aż ostygnie. Przed spożyciem dodaj miód i sok z cytryny. Herbatę najlepiej pić, gdy nasz organizm jest narażony na duży stres lub zmaga się ze skutkami przeziębienia lub grypy. Spróbuj, a na pewno odczujesz ulgę.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama