Reklama

Herbata Matcha zawiera więcej antyoksydantów niż zielona

Wszyscy wiemy, że Brytyjczycy są miłośnikami herbaty, a popołudniowa jej porcja jest wpisana w ich tradycję od wieków. Wiemy również, że zielona herbata zawiera bardzo silne antyoksydanty.

Reklama

Zielona herbata Matcha

Niedawno dowiedziałam się, że zielona herbata Matcha zawiera 100 razy więcej antyoksydantów niż zwykły jej odpowiednik. Stała się ona bardzo popularna, dzięki swoim zdrowotnym właściwościom oraz niezwykłemu, specyficznemu smakowi. Moje zdziwienie było tym większe, kiedy odkryłam, że Chińczycy używali jej w formie, którą znamy dzisiaj, już w X wieku. Jednak jej najlepsza jakościowo odmiana pochodzi z Japonii, gdzie jest szeroko uprawiana i kultywowana.


Jak produkowana jest herbata Matcha?

Herbata Matcha, tak jak inne herbaty, robiona jest z liści herbaty chińskiej, jednak jej uprawa, zbiory oraz produkcja różni się od przygotowywania regularnej zielonej herbaty, przez co posiada ona wyjątkowy smak oraz zdrowotne właściwości.

Herbata Matcha jest ręcznie zbierana raz w roku wiosną, przeważnie w maju. Około 40 dni przed zbiorami pole uprawne przykrywane jest płachtą z czarnego winylu, bambusa lub słomą, aby rośliny były w cieniu.

Procedura ta zmniejsza pozwala na powolne zmniejszanie dostępu promieni słonecznych, przez co wzmaga się proces fotosyntezy w liściach. Przez to zwiększa się w nich ilość chlorofilu oraz aminokwasów, a ich kolor staje się ciemniejszy. Nowe liście, które rosną w cieniu, są cieńsze i bardzo delikatne. Mają także wyższy poziom glutaminianów, które nadają im intensywnego o bogatego aromatu. Smak wysokojakościowej herbaty Matcha jest słodki.

Tylko najdelikatniejsze i najmłodsze z liści są zbierane i przetwarzane w pracochłonnym i długim procesie usuwanie gałązek i łodyg. Później liście są parzone, aby zachowały składniki odżywcze i intensywny zielony kolor. Na tym etapie liście te nazywane są tencha.

Są one suszone przy użyciu specjalnych maszyn, a następnie mrożone. Ostatnim etapem jest mielenie liści tencha. Robi się to za pomocą wolno obracających się granitowych walców. Dzięki temu powstaje herbata Matcha w formie sproszkowanej. Aby uzyskać 30 g takiego proszku trzeba mielić liście ponad godzinę.

Zdrowotne właściwości herbaty Matcha

Antyoksydanty to składniki odżywcze, które chronią naszą skórę oraz organy przed niszczycielskimi wolnymi rodnikami, które powodują wiele poważnych chorób.

Co więcej, herbata Matcha zawiera katechiny, które są specjalnym rodzajem antyoksydantów znanych ze swoich właściwości antynowotworowych. Ich zawartość jest aż 100 razy większa niż w innych herbatach.

Pomaga w uspokojeniu się i zrelaksowaniu

Ta właściwość herbaty Matcha znana była od wieków przez chińskich oraz japońskich mnichów. Używali jej do uzyskania stanu wysokiej świadomości oraz wewnętrznego spokoju przy jednoczesnym zachowaniu uwagi umysłowej. Jak to możliwe? Otóż aminokwas o nazwie L-teanina pomaga w produkcji fal alfa w mózgu, przez co sprawia, że czujemy się spokojni, lecz nie powoduje uczucia senności.

Poprawia pamięć i koncentrację

Kolejną właściwością L-teaniny jest, to że pomaga w produkcji serotoniny i dopaminy, czyli dwóch hormonów, które poprawiają nasze samopoczucie oraz pamięć, a także zwiększają koncentrację.

Zwiększa wytrzymałość oraz energię

Herbata Matcha znana jest z podnoszenia naszego poziomu energii. Starożytni japońscy wojownicy, czyli samurajowie, pili ją przed walkami. Dzieje się tak dzięki zawartości w niej kofeiny oraz innych składników odżywczych. Jedna porcja herbaty może zwiększyć poziom energii i siłę na następne sześć godzin. W przeciwieństwie do innych stymulantów nie powoduje ona uczucia nerwowości oraz podwyższonego ciśnienia, dzięki L-teaninie.

Pomaga w zrzuceniu wagi

Herbata Matcha zwiększa metabolizm, dzięki temu że spala tłuszcz cztery razy szybciej, jednocześnie nie powodując negatywnych skutków ubocznych.

Usuwa toksyny z organizmu

Herbata Matcha zawiera dużą ilość chlorofilu, który jest bardzo silnym związkiem odpowiedzialnym za proces detoksykacji. Oznacza to, że toksyny oraz metale ciężkie zostają usuwane z naszego organizmu podczas picia herbaty.

Wzmacnia system odpornościowy

Katechiny oraz inne antyoksydanty zawarte w herbacie Matcha znane są z właściwości zdrowotnych, ponieważ działają jak antybiotyki.

Herbata ta zawiera także wysoką ilość witaminy A oraz C, a także białko, wapń oraz potas, które wspomagają zdrowie naszych kości, skóry, oczu oraz układu krwionośnego.

Zmniejsza cholesterol

Badania pokazują, że regularne spożywanie herbaty Matcha zmniejsza poziom złego cholesterolu (LDL).

Ma wyjątkowy smak

Dobrej jakości herbata Matcha ma specyficzny, głęboki, ziołowy aromat, który jest również słodki, dzięki czemu nie potrzeba żadnych dodatków, aby poprawić jej smak. Może być spożywana zarówno na ciepło jak i na zimno, a także w koktajlach, słodyczach, kawach oraz innych daniach. Chciałbym dać wam małą radę odnośnie tej herbaty: po ugotowaniu wody pozostaw ją na 5 minut i dopiero po tym czasie dodaj ją do herbaty. W ten sposób uzyskasz najlepszy smak.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama