Reklama

Dzień Herbaty 2021: Pięć herbat, po które warto codziennie sięgać

Pod względem popularności herbata ustępuje pierwszeństwa tylko kawie i stanowi drugi najchętniej spożywany napój na świecie. Nic dziwnego, że doczekała się własnego święta - 15 grudnia obchodzimy Dzień Herbaty. Nie ma lepszego sposobu na uczczenie tej okazji od filiżanki aromatycznego napoju. Prezentujemy kilka propozycji, dzięki którym przekonasz się, że na co dzień warto urozmaicić swój herbaciany repertuar.

Matcha, czyli herbata w proszku

Mimo że kojarzy się głównie z japońską kulturą parzenia i picia herbaty, matcha pozyskiwana jest z liści herbaty chińskiej. Od innych herbat odróżnia ją już sam proces produkcji. Podczas uprawy herbaciane liście w pewnym momencie zostają osłonięte przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, co wpływa na spowolnienie ich wzrostu, a co za tym idzie - kumulacji składników odżywczych. Po zebraniu liście poddawane są działaniu pary wodnej, następnie podlegają suszeniu. Na koniec są wolno mielone, aż do uzyskania charakterystycznego drobnego proszku o intensywnie zielonej barwie.

Reklama

Dlaczego warto pić matchę? Zawarte w niej dobroczynne substancje pomogą ukoić skołatane nerwy. Nie można pominąć działania antybakteryjnego herbaty, dzięki któremu łatwiej będzie uniknąć infekcji. Ogromną zaletą matchy jest obecność naturalnie występujących w roślinie katechin, czyli związków, których nie powinno brakować w diecie sercowców. Działają przeciwzakrzepowo, zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Herbata z tymianku

Czas przyjrzeć się bardziej swojskim składnikom, ponieważ w herbacie z tymianku również nie brakuje wartościowych składników! Choć zwykle suszony tymianek ląduje na naszych półkach z przyprawami, świetnie sprawdzi się jako materiał do zaparzenia herbaty. Warto pamiętać o tym, że ma ona dość specyficzny smak, więc sok z cytryny i miód mogą być bardzo przydatne, gdy dopiero się do niego przyzwyczajamy.

Napar z tymianku pomoże uporać się z męczącym kaszlem i bólem gardła. Przeciwbakteryjne działanie jest w takiej sytuacji na wagę złota! Wspiera pracę wątroby i trzustki, pomoże również pozbyć się dokuczliwych wzdęć.

Właściwości herbaty z morwy białej

Zasłynęła jako sprzymierzeniec osób walczących z nadprogramowymi kilogramami. Herbata z liści morwy białej wspomaga odchudzanie, ale to nie jest jej jedyna zaleta. W naturalny sposób obniża także poziom cukru we krwi, lecz diabetycy muszą pamiętać, by jej stosowanie skonsultować z lekarzem. Substancje czynne znajdujące się w liściach rośliny hamują wzrost złego cholesterolu, chronią przed miażdżycą.

Herbata z liści laurowych

Czas ponownie skupić się na składniku, który chętnie wykorzystujemy w kuchni, choć nie zawsze zdajemy sobie sprawę z jego zdrowotnych właściwości. O liściach laurowych nie zapominamy podczas gotowania rosołu albo gulaszu, ale nie wszyscy wiedzą, że przyrządza się z nich także herbatę o cennych właściwościach leczniczych.

Warto mieć ją pod ręką, gdy przesadzimy z biesiadowaniem. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i usprawnić trawienie poprzez zwiększenie wydzielania kwasu żołądkowego. Przyspiesza przemianę materii i pomaga uporać się z niestrawnością. Przyda się także dla złagodzenia bólu reumatycznego.

Co prawda ma wiele autów, ale ten rodzaj herbaty powinien być spożywany z umiarem. Kurację dla żołądka można przeprowadzić przez trzy dni, jednak po tym czasie zaleca się zrobić tygodniową przerwę.

Herbata z hibiskusa

Do jej przygotowania nie używa się liści, a wysuszonego i rozdrobnionego kwiatu hibiskusa. Herbata ma orzeźwiający i lekko kwaskowaty smak, więc stosować ją można w chwilach, gdy potrzebujemy orzeźwienia. Nie należy postrzegać jej jednak jako napoju, który sprawdzi się wyłącznie podczas upałów. Przeciwdziała przeziębieniom, więc nie zapominajmy o nim jesienią i zimą. Łagodne właściwości moczopędne pomagają pozbywać się nadmiaru wody z organizmu, przez który możemy czuć się ociężale. Herbata z hibiskusa okaże się niezwykle pomocna w dbaniu o urodę. Jej spożywanie pomoże opóźnić procesy starzenia się skóry.

Herbata - o tym musisz pamiętać: Osoby, które zmagają się z chorobami przewlekłymi, a także kobiety w ciąży i karmiące, zawsze powinny konsultować wprowadzenie do diety nowego produktu z lekarzem. Dzięki temu zyskamy pewność, że sobie nie zaszkodzimy i maksymalnie skorzystamy z dobroczynnych właściwości.

Polecamy:

Olej rycynowy: Stosowany i polecany przez nasze babcie

Herbata z pokrzywy: Właściwości lecznicze. Kto powinien ją pić?


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama