Reklama

Dwa sprawdzone przepisy na pyszne koktajle

Organiczne koktajle stanowią świetną propozycję dla osób, które dbają o sylwetkę i chcą spróbować czegoś oryginalnego. Są nie tylko smaczne, ale i dużo zdrowsze niż zwykłe drinki. Bez zastanowienia można wymienić co najmniej pięć korzyści, jakie daje nam picie naturalnych soków, które stanowią ich bazę. Począwszy od uzupełnienia niedoborów witamin, dostarczenia minerałów, wprowadzenia do jadłospisu warzyw czy owoców, których jemy za mało, a kończąc na wzmożonym procesie oczyszczania organizmu oraz lepszym trawieniu. Wartości odżywczych dostarczają również pozostałe składniki koktajli. Jak je przyrządzić? Podpowiadamy.

Reklama

Dodatek octu

Oprócz tego, że koktajl sam w sobie jest pyszny, dodaje się do niego niewielką ilość octu pitnego o wybranym smaku. Ocet pitny pochodzi z fermentacji owoców i świetnie sprawdza się jako dodatek do potraw. m.in. sałatek; może być też spożywany samodzielnie. W tych dwóch przepisach użyjemy octu o smaku hibiskusa oraz cytryny. Dodatkowo można wykorzystać inne składniki takie jak: imbir, papryka ostra czy kurkuma.

Przepis na koktajl z hibiskusem

Składniki:

- 120 ml octu pitnego o smaku hibiskusa

- 60 ml ginu

- grejpfrut

- rozmaryn

- kostki lodu

 

Sposób przygotowania

Do małej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu, dodajemy ocet pitny i gin. Na koniec dekorujemy szklankę rozmarynem i plasterkiem grejpfruta.

Przepis na koktajl z nutą cytryny

Składniki:

- ocet pitny o smaku cytryny

- 60 ml czystej wódki

- tymianek

- kostki lodu

 

Sposób przygotowania:

Napełniamy wysoką szklankę lodem, następnie dodajemy wódkę i ocet pitny. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, a szklankę dekorujemy tymiankiem. Teraz możemy delektować się pysznym smakiem domowych koktajli wykonanych samodzielnie w bardzo krótkim czasie!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama