Reklama

Domowa lemoniada z kiszonych cytryn. Przepis na orzeźwiający napój

Lato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim wakacyjne upały. To zapewne doskonała wiadomość dla wszystkich wielbicieli opalania na plaży i wszelkich aktywności na świeżym powietrzu. Niezależnie od naszych preferencji związanych ze spędzaniem wolnego czasu, pamiętać trzeba o odpowiednim nawodnieniu. Zamiast zaopatrywać się w sklepach w słodzone napoje, przygotuj samodzielnie lemoniadę z kiszonych cytryn. Ten smak cię zaskoczy! Dodatkowo właściwości domowej lemoniady mają naprawdę wiele do zaoferowania.

Kiszone cytryny: Skąd ten pomysł?

W polskiej kuchni największym uwielbieniem cieszą się kiszone ogórki. Zalewa, która zostaje w słoiku, również ma swoich wiernych fanów, którzy twierdzą, że nic tak nie nawadnia jak woda spod ogórków. Bywa wykorzystywana do leczenia skutków zbyt mocno zakrapianych imprez. Wśród domowych przetworów królują również kiszona kapusta albo buraczki, coraz częściej eksperymentujemy z kolejnymi warzywami.

Mimo wszystko kiszone cytryny nadal brzmią egzotycznie. Są charakterystyczne dla kuchni marokańskiej, lecz spotkać się z nimi można także w Azji. Czas przenieść je na lokalny grunt, ponieważ lemoniada z kiszonych cytryn sprawdzi się idealnie podczas letnich upałów.

Reklama

Zobacz: Jak zrobić domowe lody? Proste przepisy

Pierwszy etap, czyli kiszenie cytryn

Istnieją różne sposoby na zakonserwowanie owoców. Wiele receptur zakłada kiszenie cytryn przez co najmniej cztery tygodnie. Podejrzewamy jednak, że trudno byłoby tyle czekać w obliczu coraz cieplejszych dni i zbliżającego się ukropu. Prezentujemy znacznie szybszy sposób przygotowania lemoniady cytrynowej z kiszonych cytryn. W sam raz dla niecierpliwych! Zacząć trzeba od samych owoców.

  • Zacznij od niewielkiej porcji. Potrzebne będą trzy cytryny. Dokładnie je umyj (najlepiej wykorzystać do tego małą szczoteczkę), by usunąć ze skórki wszelkie zanieczyszczenia i środki ochrony roślin stosowane w uprawach.
  • Każdy owoc natnij na krzyż, ale nie przecinaj go do końca. Ćwiartki powinny zostać złączone jednym końcem.
  • Na dno niewielkiego, wyparzonego i suchego słoika wsyp łyżkę soli.
  • Sól umieść także w każdym nacięciu w cytrynach i ostrożnie przełóż owoce do słoika.
  • Wlej sok wyciśnięty z czterech cytryn i ciepłą wodę. Powinna całkowicie zakrywać ponacinane cytrusy.
  • Opcjonalnie na koniec możesz wlać łyżkę oliwy z oliwek.
  • Szczelnie zamknij, odstaw w ciepłe i suche miejsce. Raz dziennie delikatnie wstrząśnij zawartością i odkręć, by ją odgazować.
  • Po pięciu dniach kiszone cytryny będą gotowe.

Jeśli jeszcze ci mało kulinarnych eksperymentów, inny przepis na kiszone cytryny znajdziesz >>tutaj<<.

Jak zrobić lemoniadę z kiszonych cytryn?

Tak naprawdę większość pracy jest już za tobą. Przygotowanie domowej lemoniady cytrynowej nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych czy skomplikowanych manewrów. Przemyśl jedynie, ile porcji potrzebujesz, by zaopatrzyć się w odpowiednią ilość niezbędnych produktów. Jak się za to zabrać?

  • Umieść kilka kostek lodu w wysokiej szklance.
  • Wyciśnij bezpośrednio do niej sok z jednej kiszonej cytryny.
  • Resztę naczynia wypełnij wodą mineralną - może być gazowana.
  • Wymieszaj, następnie dodaj szczyptę soli. Możesz uzupełnić recepturę również odrobiną cukru, jeśli uznasz, że wolisz nieco bardziej słodkie nuty smakowe. Warto wziąć pod uwagę dodanie soku wyciśniętego z pomarańczy.
  • Udekoruj listkami świeżej mięty. Twoja lemoniada z cytryny będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca.

Dlaczego warto pić lemoniadę z kiszonych cytryn?

Lemoniada to świetna alternatywa dla osób, które nie przepadają za piciem czystej wody. Niestety, płyny często uzupełniają, bazując na kupionych w sklepie słodzonych napojach, których skład niejednokrotnie nie jest zachwycający.

Domowa lemoniada z cytryny nie tylko pomoże zapobiegać odwodnieniu, ale będzie wspierać także odkwaszanie i detoksykację organizmu. Napój sprzyja trawieniu i prawidłowej przemianie materii, więc z pewnością nie zaszkodzi nikomu, kto właśnie pracuje nad swoją wakacyjną sylwetką.

Witaminy obecne w kiszonych cytrynach (mowa głównie o A, C i E) pozwalają cieszyć się piękną skórą, budować mocną odporność oraz hamować procesy starzenia. Tej mikstury nie powinno więc brakować w twoim menu!

Polecamy:

Szparagi na grilla: Banalna przekąska w kilka chwil

Przepis na truskawkowy śmietanowiec

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama