Reklama

Dlaczego warto pić kwas chlebowy?

Kwas chlebowy to tradycyjny napój ludowy. Przed wiekami trafił z wiejskich chat na szlacheckie dwory – świetnie gasił pragnienie i rozweselał ludzi. Dziś wraca do łask jako specyfik regulujący trawienie, ułatwiający odchudzanie i wzmacniający odporność. Pomoże również osobom zmagającym się z cukrzycą, zapaleniem stawów czy grzybicą. Jest naturalnym probiotykiem i bogatym źródłem witamin z grupy B. Sprawdź, w jaki sposób przygotować go samodzielnie w domu, by wesprzeć organizm w walce z infekcjami i niestrawnością.

Reklama

Czym jest kwas chlebowy i co zawiera?

Kwas chlebowy to napój o bursztynowej barwie, który powstaje w procesie fermentacji chleba. Charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem z domieszką goryczy oraz słodowym zapachem. W średniowieczu Słowianie byli jego prawdziwymi smakoszami, a w XVI wieku kwas chlebowy stał się napojem narodowym mieszkańców dzisiejszej Rosji i Ukrainy. Składa się z wody, chleba razowego lub żytniego pieczonego na zakwasie, drożdży oraz cukru. Zgodnie ze staropolskim zwyczajem czasem wzbogaca się go o śliwki, miód i żurawinę. Kwas chlebowy zawiera wiele cennych dla organizmu składników: witaminę C, E, witaminy z grupy B, minerały takie jak cynk i selen oraz bakterie kwasu mlekowego.

Właściwości kwasu chlebowego

Kwas chlebowy to napój o właściwościach orzeźwiających i nawadniających – skutecznie gasi pragnienie zwłaszcza w upalne dni. Jest polecany jako dodatek do obiadów – świetnie reguluje procesy trawienne, niweluje nadkwasotę i wzdęcia po ciężkostrawnych posiłkach. Znajdujące się w nim bakterie kwasu mlekowego odbudowują naturalną florę bakteryjną jelit, oczyszczają je, poprawiają ich perystaltykę i przyspieszają przemianę materii. Z tego względu kwas chlebowy polecany jest także osobom na diecie redukcyjnej i zmagającym się z zaparciami. Pałeczki kwasu mlekowego wzmacniają ponadto odporność organizmu i zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Przyczyniają się też do obniżenia poziomu złego cholesterolu, który jest głównym winowajcą powstawania miażdżycy.

Kwas chlebowy zawiera również naturalne przeciwutlaniacze – witaminę C i E, które usuwają z organizmu wolne rodniki, chroniąc komórki przed uszkodzeniami, przedwczesnym starzeniem się oraz powstawaniem nowotworów. Witamina E nazywana jest ponadto witaminą młodości, a w połączeniu ze znajdującym się w napoju cynkiem świetnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Zawarte w kwasie witaminy z grupy B pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego – poprawiają pamięć i koncentrację, ułatwiają walkę ze stresem i bezsennością. Staropolski napój polecany jest również osobom zmagającym się z migrenowymi bólami głowy, stanem zapalnym stawów, cukrzycą oraz grzybicą.

Jak przygotować kwas chlebowy?

Do przygotowania kwasu chlebowego niezbędny jest chleb żytni lub razowy upieczony na zakwasie (200 ml), 3,5 litra wody, 200 g cukru, jedno opakowanie suchych drożdży oraz 2 łyżki rodzynek. Chleb po upieczeniu należy pokroić w kostkę i zalać go wrzącą wodą. Po ostygnięciu należy dodać cukier i rozcieńczone w wodzie drożdże. Miksturę należy rozmieszać i przecedzić, a następnie wlać do butelek, tak by pozostało w nich trochę wolnej przestrzeni. Do smaku można do każdej butelki dodać kilka rodzynek. Napój należy wstawić do lodówki, spożywać można go już po dwóch dniach. Kwasu nie powinno się przechowywać w lodówce dłużej niż 4 tygodnie.

Warto wiedzieć, że tradycyjnie przygotowywany kwas chlebowy zawiera niewielkie ilości alkoholu, więc nie powinny go spożywać dzieci, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama