Reklama

Czym zastąpić tradycyjną kawę? Najzdrowsze alternatywy

Nie możesz się obejść rano bez filiżanki małej czarnej, ale marzysz o małej odmianie i chciałabyś wzbogacić smak tradycyjnej kawy? Nic prostszego! Sięgnij po niezastąpione w medycynie naturalnej i znane ze swoich wszechstronnych - nie tylko leczniczych - zdolności aromatyczne przyprawy; takie jak kurkuma, kardamon, goździki czy imbir. W duecie ze zmysłową i aksamitną w smaku kawą stworzą nietuzinkową kompozycję. Wypróbuj, a z pewnością będziesz zachwycona!

Reklama

Chai latte z kurkumą

Składniki:

- 1 szklanka mleka – zwykłego, migdałowego lub kokosowego

- świeżo zaparzone espresso

- kurkuma

- 1/7 łyżki mieszanki chai

Jak przyrządzić mieszankę chai?

Potrzebne składniki:

- 1 łyżeczka mielonego cynamonu

- 1/3 łyżeczki zmielonych goździków

- 1/4 świeżej gałki muszkatołowej

- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru

Sposób przyrządzania:

Połącz goździki, kardamon, imbir, cynamon oraz gałkę muszkatołową. W międzyczasie podgrzej mleko i zaparz świeże espresso. Spień mleko. Dodaj do kawy mieszankę chai. Na koniec wlej do niej spienione mleko. Apetyczną kawę posyp kurkumą.

Caffe latte z kurkumą

Potrzebne składniki:

- 2 łyżki zmielonego imbiru

- 2 łyżki zmielonej kurkumy

- 2 łyżki zmielonego cynamonu

- 200 ml mleka kokosowego lub migdałowego

- 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Zmieszaj cynamon, kurkumę i imbir. Jedną łyżeczkę przygotowanej mieszanki umieść w kubku i zalej ją gorącą wodą. Starannie wymieszaj. Następnie dodaj miód i ponownie wymieszaj. Wlej odrobinę mleka kokosowego do rondla i stopniowo je podgrzej, doprowadzając do wrzenia; cały czas mieszając. Jeśli posiadasz ekspres do kawy, to podgrzej i spień mleko, a następnie zalej nim mieszankę przypraw. Gotową kawę posyp aromatycznym cynamonem.

Kawa z kardamonem

Kardamon nie tylko wzbogaci smak kawy, ale jednocześnie złagodzi problemy trawienne i pomoże pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Jak przyrządzić odchudzającą kawę w arabskim stylu?

Potrzebne składniki: .

- 1 łyżka mielonej kawy

- 1 szczypta mielonego kardamonu

- 1 szklanka wody

- cukier

Sposób przyrządzania:

Do wody dodaj tyle cukru, ile lubisz. Następnie ją zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zgaś płomień i dodaj kawę z kardamonem. Ponownie doprowadź kawę do wrzenia. Powtórz całą procedurę.

Do zaparzenia kawy z kardamonem możesz też wykorzystać kawiarkę lub tygielek z papierowym filtrem do kawy. Wystarczy wsypać do nich kawę, a następnie kardamon. Już po kilku minutach możesz cieszyć się niezwykłym smakiem i aromatem kawy.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama