Reklama

8 powodów, dla których nie powinno się używać śmietanki do kawy

Prawie każdy rozpoczyna swój dzień od filiżanki kawy, a wiele osób lubi dodawać do niej duże ilości cukru i śmietanki, aby uczynić z niej słodki przysmak. Wielu miłośników kawy uważa, że postępuje zdrowo wzbogacając kawę niskokaloryczną śmietanką, ale ten zwyczaj może być dość niebezpieczny. Śmietanka do kawy nie zawiera praktycznie żadnych substancji odżywczych, zamiast tego jest naszpikowana chemią do tego stopnia, że niektóre produkty tego typu są łatwopalne. Niektóre z najbardziej typowych składników śmietanki do kawy mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

Syrop kukurydziany w proszku

To jeden z najbardziej nienaturalnych składników obecnych w śmietankach do kawy. To sztuczna substancja słodząca powstała poprzez namaczanie skrobi kukurydzianej w mocno żrącym kwasie chlorowodorowym. Syrop kukurydziany w proszku powoduje przejadanie się i łaknienie na cukier.

Cukier przetworzony

Cukry przetworzone nie mają absolutnie żadnych korzyści dla zdrowia. To jedynie puste kalorie, które powodują przybieranie na wadze. Niektóre badania łączą spożywanie cukru przetworzonego z przedwczesnym starzeniem. Rozpoczynanie dnia od cukru przetworzonego wywołuje łaknienie na cukier w ciągu dnia.

Częściowo utwardzony olej roślinny

Chociaż olej sojowy, canola, słonecznikowy i kukurydziany nie brzmią jak substancje szkodliwe, wszystkie wymienione oleje roślinne są częściowo utwardzone. Z tego powodu zawierają niebezpieczne tłuszcze trans, które mogą znacznie zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób serca, ataku serca, raka, otyłości i cukrzycy.

Kazeinian sodu

Kazeinian sodu to pochodna mleka, którą często można znaleźć w bezmlecznych śmietankach do kawy. Mimo iż śmietanka taka nie jest w zasadzie produktem mlecznym, może wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych na nabiał. Kazeinian sodu jest także łączony z problemami żołądkowo-jelitowymi i cukrzycą typu 1.

Fosforan dipotasowy

Fosforan dipotasowy jest stosowany nie tylko, jako konserwant do żywności zapobiegający koagulacji, ale także, jako nawóz. Może on zachwiać poziom fosforanów występujących w twoim organizmie, a także może powodować inne problemy zdrowotne takie jak nudności i biegunka.

Sztuczny dodatek smakowy lecytyna sojowa

Lecytyna sojowa jest często używana, jako środek zapobiegający oddzielaniu się śmietanki do kawy. Niestety regularne spożywanie produktów sojowych może powodować podwyższanie się poziomu estrogenów. To szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży lub kobiet, które chorowały na raka piersi.

Sztuczny barwnik

Sztuczny, karmelowy kolor jest często dodawany do śmietanki do kawy, aby nadać jej apetycznego koloru. Niestety sztuczne barwniki do żywności zawierają substancje rakotwórcze, które mogą znacznie podwyższyć ryzyko zachorowania na raka.

Mleko i mleko sojowe

Badania dowodzą, że spożywanie produktów nabiałowych z kawą upośledza możliwość przyswajania przez organizm flawonoidów znajdujących się w kawie. Flawonoidy znacznie zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru, raka oraz niewydolności serca. Mleko sojowe także może być problematyczne, ponieważ produkty sojowe zawierają związki estrogenowe, które mogą zakłócać produkcję hormonów oraz pracę tarczycy.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama