Reklama

8 niezwykłych właściwości leczniczych herbaty Kombucha

Kombucza to sfermentowana herbata, której popularność na zachodzie wzrosła w ciągu ostatnich lat. Pochodzi jednak z Chin i była już znana w 3 w. p. n. e. Otrzymuje się ją z czarnej lub zielonej herbaty, która następnie poddawana jest fermentacji przez zarodniki grzybów i cukier. Fermentacja ta trwa co najmniej tydzień i skutkuje otrzymaniem lekko gazowanego napoju, który zawiera enzymy, przeciwutleniacze i aminokwasy przynoszące wiele korzyści zdrowotnych naszemu organizmowi. Taką herbatę można przyrządzić samemu w domu lub też kupić gotową w sklepie ze zdrową żywnością. Jeśli jej jeszcze nie próbowałaś lub chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat, zapoznaj się z 8 niezwykłymi właściwościami leczniczymi herbaty kombucza.

Reklama

Dodaje energii

Herbata kombucza zawiera pewną ilość kofeiny, która zapewnia szybki przypływ energii. Zwiększa też możliwość absorpcji żelaza do krwi, dzięki czemu dostawa energii trwa dłużej. Proces fermentacji wykorzystywany do przyrządzania tej herbaty uwalnia żelazo w formie, która jest łatwo przyswajalna przez organizm, co wspomaga przepływ tlenu do wszystkich części ciała.

Może wspomagać utratę wagi

Chociaż sprawa ta wymaga dalszych badań, istnieją przesłanki sugerujące, iż kombucza może być pomocna w utracie wagi. Uważa się, że wysoka zawartość kwasu octowego w herbacie, jak również duża ilość polifenoli, przyspiesza metabolizm i pomaga organizmowi w spalaniu tłuszczu.

Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy

Kolejną korzyścią, jaką możemy mieć z herbaty kombucza, jest jej wysoka zawartość przeciwutleniaczy. Jest również bogata w kwasy organiczne, takie jak kwas glukonowy, który razem z przeciwutleniaczami zwalcza stres oksydacyjny w organizmie, chroniąc komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.

Zmniejsza napięcie

Kolejną wspaniałą właściwością kombuczy jest jej relaksujące działanie. Proces fermentacji używany przy przyrządzaniu tej herbaty sprawia, że wszystkie jej składniki są o wiele łatwiej przyswajalne. Jednym z takich składników jest teanina, która wpływa na fale alfa mózgu i zwiększa poziom produkcji serotoniny w organizmie. Daje to efekt uspokajający i wspomaga zdrowy sen.

Poprawia funkcjonowanie wątroby

Kombucza wspiera oczyszczanie organizmu poprzez poprawę funkcjonowania wątroby. Kwas glukonowy zawarty w tej herbacie wspomaga wątrobę w rozkładzie toksyn takich jak metale ciężkie i inne szkodliwe substancje, które przedostają się do krwi i usuwają je z organizmu.

Wspomaga walkę z rakiem

Korzyści zdrowotne z herbaty kombucza mamy bardzo wiele, a oto kolejna z nich: zawiera ona kwas mlekowy, który wspiera zachowanie naturalnej równowagi pH w organizmie i utrudnia wzrost komórek rakowych. Badania sugerują, iż kwas glukonowy zawarty w kombuczy może być skuteczny w przeciwdziałaniu kilku typom nowotworów, w tym nowotworu piersi i trzustki.

Łagodzi objawy związane z wrzodami żołądka

Fenole i przeciwutleniacze zawarte w herbacie kobucza również zostały poddane badaniom. Wykazały one, że działają łagodząco na ból i uczucie dyskomfortu u pacjentów z wrzodami żołądka. Picie tej herbaty chroni mucyny w układzie trawiennym i zmniejsza produkcję kwasów trawiennych. Uważa się, że skuteczność herbaty kombucza w tej dziedzinie jest równie wysoka, jak w dostępnych lekach.

Pomaga w problemach związanych ze stawami

Kwas glukonowy w herbacie kombucza przekształcany jest w organizmie w składniki, które następnie wykorzystywane są do produkcji kolagenu, chrząstek oraz płynów nawilżających stawy. Tak więc, picie tej herbaty będzie przynosiło korzyści każdemu, kto cierpi na artretyzm, dnę lub reumatyzm. Zwiększona produkcja kolagenu mająca miejsce po wypiciu herbaty kombucza może również spowolnić tworzenie się zmarszczek na skórze, a co za tym idzie – spowolnić starzenie się skóry.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama