Reklama

3 przepisy na wódkę smakową

Wódki smakowe stanowią ciekawą propozycję pośród wysoko procentowych alkoholi. Rynek rozszerza się wciąż o nowe ciekawe kompozycje smakowe. Cieszące się dużą popularnością nie są też zbytnio tanie. A gdy, żadna z propozycji smakowej wódki nie odpowiada ci, możesz zrobić taką samemu w domu. Aby wódce nadać smaku nie musi być ta z najwyższej półki, wystarczy ta z niższej. Oto kilka propozycji jak urozmaicić smak wódki.

Reklama

Wódka Jabłkowo cynamonowa

  • 4 laski cynamonu
  • 6 dużych jabłek, w plasterkach

Do dużego słoja przełóż jabłka i laski cynamonu. Zalej wódką i pozostaw w słoju na kilka dni, aż pojawi się pożądany kolor. Odcedź jabłka i cynamon przez sitko lub gazę. Wódkę przelej do oryginalnej butelki.

Wódka o smaku imbiru

  • 8cm korzenia imbiru, obrany, skrojony w cieknie plasterki
  • butelka wódki 700ml

Wrzuć plasterki imbiru do słoja. Zalej wódką i wstaw do lodówki. Gdy otrzymasz pożądaną barwę wódki, odcedź imbir przez sitko lub gazę. Przelej do butelki i w niej przechowuj.

O smaku miodowo -owsianym

  • ¾ szklanki miodu
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • butelka wódki 700ml

Wsyp płatki i wlej miód do dużego słoja i zalej całość wódką. Zakręć pokrywkę i mocno potrząśnij. Odstaw na 5 dni lub do czasu otrzymania oczekiwanego zabarwienia. Potrząsaj butelką codziennie. Przecedź wódkę przez gazę lub filtr do kawy. Wlej do oryginalnej butelki i trzymaj w chłodnym miejscu. Przed podaniem potrząśnij.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama