Reklama

Wyrzucasz obierki do kosza? To błąd. Poznaj ich zastosowanie

Obierki z warzyw i owoców nie muszą lądować od razu w koszu na śmieci. Możesz wykorzystać je podczas domowych porządków lub pozbycia się mrówek. Na przykład skórką z banana możesz wypolerować buty. Jak wykorzystać obierki z owoców i warzyw? Podpowiadamy.

Skórka z banana

Skórkę z banana możesz wykorzystać do.....wypolerowania obuwia! Ta metoda sprawdzi się w przypadku skóry lub skóropodobnego materiału. Wystarczy, że wewnętrzną częścią skórki z banana przetrzesz całą powierzchnię butów. Po upływie pięciu minut umyj je czystą szmatką, by pozbyć się resztek skórki. Zwróć uwagę na zakamarki, takie jak dziurki od sznurówek czy szwy. 

Polecamy: Jak odkamienić czajnik? Ten sposób nic nie kosztuje, a działa fenomenalnie

Reklama

Obierki z ziemniaków

Nie wyrzucaj do kosza obierków z ziemniaków, lecz użyj ich do wypolerowania lustra lub miedzianych przedmiotów. Wystarczy, że skórki posiekasz na mniejsze kawałki i zmiksujesz. Papkę przełóż do miski i dodaj kilka kropel soku z cytryny. Wilgotną bawełnianą szmatkę zamocz w specyfiku i umyj zabrudzone lustro, sztućce czy inne przedmioty. Następnie wytrzyj je do sucha ręcznikami papierowymi i gotowe!

Wyciśnięta cytryna

Wyciśnięta cytryna świetnie sprawdzi się do mycia mebli. Do piętki owocu wlej kilka kropel olejku eterycznego i umyj całą powierzchnię mebli. Następnie bawełnianą ścierką przetrzyj myte powierzchnie do sucha i gotowe. Cytryna nie tylko ładnie pachnie, ale też nabłyszczy myte przedmioty. Za jej pomocą wypolerujesz sztućce czy zastawę kuchenną.

Obierki z ogórka

Nic tak nie przegoni mrówek, jak obierki z ogórka. Ich intensywny zapach sprawia, że nie proszeni goście uciekają w popłochu. Dzieje się tak za sprawą kukurbitacyny, która sprawia, że owady te tracą węch i mają problem z komunikacją. Wystarczy, że skórki rozłożysz w miejscu bytowania insektów i zostawisz na dwa dni. Po tym czasie wyrzuć je do kosza.

Łupiny z cebuli

Obierki z cebuli są świetnym nawozem dla roślin. Sprawia on, że rośliny rosną bujniej, a liście są intensywnie zielone. Wystarczy, że łupiny z dwóch cebul dasz do małego naczynia i zalejesz wodą. Trzymaj je przez pięć minut na wolnym ogniu, aż się zagotują. Wywar odstaw na godzinę, a po upływie czasu odcedź. Taką mieszankę możesz aplikować swoim roślinom raz w tygodniu.

Zobacz:

Żywa choinka. Na co powinniśmy uważać przy jej wyborze?

Wsyp do pojemnika na proszek. Skutecznie wyczyścisz zagrzybiałą pralkę

INTERIA.PL
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama