Reklama

W jaki sposób przechowywać jajka w lodówce? Unikaj tego błędu!

Chociaż w wielu domach jajka przechowuje się na drzwiach lodówki, nie jest to do końca sprawdzone miejsce. Panuje tam zmienna temperatura, która może negatywnie wpływać na jakość produktu. Ponadto, jeśli będziesz przestrzegać kilku zasad, jajka przez długi czas zachowają świeżość i będą nadawać się do spożycia. W jaki sposób przechowywać jajka w lodówce? Podpowiadamy.

Jak przechowywać jajka w lodówce?

W wielu modelach lodówek na ich drzwiach znajdują się specjalne półki do przechowywania jajek. Nie jest to jednak dobre rozwiązanie, gdyż zmienna temperatura, która w tym miejscu panuje, może wpłynąć na smak i świeżość jaj. Najlepszym miejscem do trzymania tego produktu jest środkowa półka urządzenia. Występuje tam niska i stała temperatura, która pomaga zachować ich odpowiednią jakość. Pamiętaj, że złe przechowywanie jajek może prowadzić do szybkiego mnożenia się bakterii salmonelli. 

Jakich błędów się wystrzegać w przechowywaniu jaj?

By jajka nadawały się jak najdłużej do spożycia, przestrzegaj kilku podstawowych zasad:

Reklama

  • unikaj trzymania jajek obok aromatycznych produktów,
  • by jajka zachowały dłużej świeżość, umieść je do góry tępym końcem,
  • przechowuj je w wytłaczance lub pojemniku śniadaniowym,
  • nie myj jajek przed włożeniem ich do lodówki, gdyż mogą się szybciej zepsuć.

Ile czasu można przechowywać jajka w lodówce?

Jajka najlepiej przechowywać do miesiąca, gdyż potem ich termin spożycia mija. Ponadto powinny cały czas znajdować się w lodówce, poza nią mogą przebywać tylko kilka godzin. A co z ugotowanymi jajkami bez skorupki? Swoją świeżość zachowają maksymalnie przez jeden dzień, pod warunkiem że przełożysz je do pojemnika i włożysz do lodówki. By nie zarazić się salmonellą, pamiętaj o wyparzaniu jajek i dokładnym myciu rąk, nim przystąpisz do ich obróbki.

Przeczytaj: Stosowano go już w starożytności. Dodawaj do potraw i buduj odporność

Czy jajka można mrozić?

Jaja, podobnie jak inne produkty, nadają się do mrożenia. Warunkiem jednak jest oddzielenie żółtka od białka, gdyż zamraża się je osobno. Trzeba umieścić je w osobnych pojemnikach, do żółtka warto dodać szczyptę soli lub cukru. Produkty te mogą w zamrażalniku przebywać najdłużej do pół roku. By uniknąć dużej różnicy temperatur, jajka stopniowo rozmrażaj w lodówce. Pamiętaj, by zużyć je od razu i nie mrozić ich ponownie!

Zobacz: Przetwory na zimę z pigwy. Sprawdź, jak je zrobić

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jajka w lodówce | świeże jaja | jaja

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama