Reklama

Sezon na mandarynki rozpoczęty. Sprawdź, jak sprytnie wykorzystać skórkę z owocu w domu

Skórka z mandarynki najczęściej traktowana jest jako zbędny odpad. Jeśli chcemy zaoszczędzić nieco pieniędzy, a dodatkowo pozostać w duchu zero waste, z powodzeniem wykorzystamy ją w domowych porządkach oraz do pielęgnacji ciała. Szybko zauważymy, że pomaga także uporać się z drobnymi infekcjami, a na tym jej zalety się nie kończą. Sprawdź, do czego jeszcze wykorzystasz skórki z mandarynki.

  • Mandarynki wyróżniają się sporą zawartością witaminy A i C, które wspomagają układ odpornościowy, hamują rozwój wolnych rodników i poprawiają kondycję skóry.
  • Skórka z mandarynki to naturalny sposób ochrony roślin przed kotami. Futrzaki nie lubią zapachu tego popularnego cytrusa.
  • Resztki owocu wykorzystamy do przygotowania grzanego wina, kompotu, marynaty, a także sosów i deserów.

Nie wyrzucaj skórki z mandarynki

Naturalnym odruchem po zjedzeniu mandarynki jest wyrzucenie jej skórki do kosza. To spory błąd, ponieważ ma ona wiele nieoczywistych zastosowań. Z powodzeniem wykorzystamy ją w kulinariach, codziennych pracach domowych, a także podczas pielęgnacji ogrodu. Ważne, by przed użyciem zadbać o dokładne jej wyszorowanie. Często owoce te pryskane są konserwantami, które mają przedłużyć ich trwałość. Odpowiednio umyta mandarynka nie zaszkodzi naszemu zdrowiu i życiu.

Reklama

W samej skórce mandarynki znajduje się cenna substancja o nazwie nobiletyna. To właśnie w tej części owocu jest go zdecydowanie najwięcej. Regularne dostarczanie jej organizmowi zapobiega licznym chorobom, m.in.:

  • otyłości,
  • miażdżycy,
  • stłuszczeniu wątroby,
  • cukrzycy typu 2.

Sprawdź: Nieskazitelnie czyste fugi bez szorowania. Połącz trzy składniki

Mandarynkowy syrop na przeziębienie

Choć polska jesień potrafi zachwycać pięknym słońcem, żywymi kolorami i dość wysokimi temperaturami, bardzo często wiąże się także z nasilonym okresem deszczowym oraz ryzykiem złapania licznych infekcji. W takiej sytuacji warto sięgnąć po syrop przygotowany na bazie skórek z mandarynki.

Do jego przygotowania potrzebujemy dokładnie umytej skórki, którą następnie trzemy na tarce o drobnych oczkach, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka dni. Biały cukier z powodzeniem zastąpimy miodem, a całość możemy dodatkowo wzbogacić o tarty lub suszony imbir. Po ok. 2-3 dniach, kiedy zauważymy, że skórka puściła sporo soku - nasz syrop jest gotowy. Wystarczy przelać go do szklanej buteleczki i pić po jednej łyżeczce dziennie. Mikstura działa przeciwbólowo, wzmacnia odporność i może być stosowana u dzieci.

Rozgrzewająca nalewka

Nalewka z mandarynkowych skórek to słodki trunek, który wzbogaci smakiem i aromatem jesienne oraz zimowe herbaty. Możemy także pić ją solo, w kieliszkach wielkości naparstka.

Składniki:

  • 100 g suszonej skórki z mandarynek
  • 400 g cukru
  • 500 ml wody
  • 1 l spirytusu rektyfikowanego

Przygotowanie:

  1. Suszoną skórkę z mandarynki przekładamy do dużego słoja lub szklanego naczynia. Zalewamy spirytusem i szczelnie zamykamy. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy w ciepłe miejsce na trzy dni.
  2. Po upływie wyznaczonego czasu na małym ogniu przygotowujemy syrop na bazie wody i cukru. Przelewamy do niego przecedzony spirytus z mandarynek i dokładnie mieszamy przez kilka minut. Zdejmujemy garnek z palnika, a jego zawartość zlewamy do gąsiorka za pomocą lejka, zamykamy i pozostawiamy w ciepłym pomieszczeniu.
  3. Kiedy miną dwa tygodnie, filtrujemy zawartość przez specjalną bibułę i rozlewamy do butelek. Nalewkę z mandarynki najlepiej przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Najlepiej sprawdzi się do tego spiżarnia lub piwnica.

Sprawdź: Jak udrożnić zapchany zlew? Poznaj 5 niezawodnych sposobów!

Naturalny środek czyszczący

Często zastanawiamy się, czym usunąć uporczywe plamy oraz tłuszcz na blacie kuchennym. Inwestujemy w drogie i chemiczne środki czystości, które w teorii mają natychmiastowo rozprawić się z osadem po kawie i herbacie. Zamiast wydawać pieniądze na kolejny sklepowy specyfik, zastąpmy go skórką z mandarynki. Ta część owocu wykazuje silne właściwości antybakteryjne, a jeśli połączymy ją z octem, uzyskamy tani i ekologiczny środek czyszczący.

Odstrasz mrówki mandarynką

Wzmożona obecność mrówek w domu chyba nikogo nie cieszy. Zazwyczaj przyciąga je ciepło oraz resztki jedzenia, które zapewniają im pożywienie i odpowiednie warunki do przetrwania oraz dalszego rozwoju. Okazuje się, że naszym naturalnym sprzymierzeńcem, który pozwoli w szybki sposób się ich pozbyć, są skórki z mandarynek. Wystarczy, że porozkładamy je we wszystkich miejscach, w których wcześniej widzieliśmy mrówki. Zapach owocu odstraszy owady i skutecznie zniechęci je do powrotu. Pamiętajmy jednak, by regularnie wymieniać skórki na nowe. W ten sposób zapobiegniemy ich pleśnieniu.

Sprawdź: Wystarczy jeden składnik. Drzwi piekarnika będą lśnić jak nigdy

Neutralizacja brzydkich zapachów

Brzydki zapach z butów sprawia, że czujemy się niekomfortowo w towarzystwie. Z problemem możemy sobie dość szybko poradzić. Wykorzystamy do tego jedynie skórki po zjedzonej mandarynce. Resztki owocu kroimy w cienkie paseczki, suszymy w piekarniku, a następnie przekładamy do bawełnianego lub jutowego woreczka i wkładamy do butów. W ten sam sposób zneutralizujemy nieprzyjemną woń w szafie.

Skórka z mandarynki na gładkie stopy

Jeśli zmagasz się z przesuszoną skórą stóp lub problemem grzybicy - skórka z mandarynki przychodzi na ratunek. Wystarczy, że będziesz pocierać nią problematyczne miejsca dwa razy dziennie przez minimum tydzień, a zauważysz polepszenie ich stanu. Resztki owocu działają jak najlepsze skarpetki złuszczające, a dodatkowo wyróżniają się natychmiastowym odświeżeniem i zmniejszeniem potliwości skóry w tej części ciała.

Sprawdź również:

Niszczy chwasty, użyźnia glebę i jest miododajna. Jak uprawiać facelię błękitną?

Zabezpieczenie winorośli przed zimą. Kopczykowanie i okrywanie winorośli

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mandarynki skórki | mandarynki zastosowanie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama