Reklama

Ściółka ogrodowa: Co trzeba o niej wiedzieć?

Każdy ogrodnik – zarówno amator, jak i zaawansowany– musi stawiać czoła wielu problemom. A tych jest niemało. Susze, przymrozki, ataki szkodników, choroby grzybicze to tylko część z nich, które sprawiają, że rośliny błyskawicznie zamierają lub drastycznie zmniejsza się ilość i jakość plonów. Części z nich można w łatwy sposób zażegnać, dlatego z pomocą często przychodzi ściółka ogrodowa. O tym, czym jest i jak ją stosować, przeczytasz w naszym artykule.

Reklama

Czym jest ściółka ogrodowa?

Ściółka ogrodowa to różnego rodzaju artykuły, które mają za zadanie przykrycie podłoża pod roślinami. Zalet z takiego zabiegu jest dużo. Przede wszystkim stanowi doskonałą ochronę przed nadmiernym zasuszaniem podłoża, a także chroni przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym i służy za pewną izolację korzeni przed ujemnymi temperaturami. Ściółka ogrodowa jest także przydatna w celu ograniczeniu rozwoju chwastów, które nie tylko stanowią problem estetyczny, ale przyczyniają się do zubożenia gleby i "podbieraniu" zawartych w niej składników mineralnych. Ściółka może także pośrednio ograniczyć rozwój chorób, np. grzybowych, które dziesiątkują znajdujące się w ogrodzie uprawy.

Co nadaje się na ściółkę?

Ściółka ogrodowa może być organiczna, czyli wykonana z naturalnych składników, ale także do tego celu można wykorzystać materiały sztuczne, np. agrowłókninę czy czarną folię ogrodową. Ściółkę organiczną można bez problemu kupić w sklepach ogrodniczych i do niej zalicza się przede wszystkim korę drzew, chipsy kokosowe, igliwie i trociny. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, aby do ściółkowania użyć również odpadków z ogrodu. Do tej szerokiej grupy zalicza się przede wszystkim słomę, skoszoną trawę, kompost czy gałązki iglaków. Rodzaje ściółki mogą być wykorzystywane zarówno do upraw warzyw i owoców, a także roślin ozdobnych, jednak trzeba to robić umiejętnie.

Jak ściółkować?

Zanim przystąpimy do ściółkowania, należy najpierw dokładnie przygotować do niego podłoże. Przede wszystkim na początku trzeba się pozbyć zbędnej roślinności i chwastów, ponieważ mogą zakłócać działanie ściółki. Warto również ziemię dokładnie przekopać, ale także nie robić tego zbyt głęboko, aby nie uszkodzić korzeni roślin. Przy okazji, trzeba grabiami rozbić grudki, co tym samym pozwoli na dokładne spulchnienie ziemi i jej dokładne napowietrzenie. Należy pamiętać, że rodzaj ściółki trzeba dostosować do obecnych w ogrodzie roślin.

Kora sosnowa

Kora sosnowa, tak samo jak jej gałązki tego drzewa, jest doskonałym rozwiązaniem do ściółkowania roślin. Pierwsza z nich może być stosowana całorocznie, natomiast igliwie sprawdzi się do zabezpieczenia korzeni zimą, kiedy istnieje większe prawdopodobieństwo wystąpienia ujemnych temperatur. Zalet stosowania kory sosnowej jest wiele, dlatego trzeba przypomnieć choćby o jej walorach estetycznych. Najczęściej wykorzystywana jest do roślin dekoracyjnych, ale ze względu na jej odczyn pH (4,5-5,5) najodpowiedniejsza będzie dla roślin kwasolubnych - takich jak rośliny iglaste, azalie, różaneczniki czy wrzosy i wrzośce. Niestety, przed jej użyciem trzeba ją przekompostować. Świeża kora sosnowa zawiera związki fenolowe, które dostają się do gleby i mogą wpłynąć negatywnie na rozwój roślin.

Trociny

Niektórzy ogrodnicy stosują w swoich uprawach trociny, które - obok kory sosnowej - stanowią popularną ściółkę. Należy również pamiętać, aby przekompostować je przez kilka miesięcy, ponieważ rozkładowi unikną substancje, które mogą wpłynąć negatywnie na rośliny. Trociny pozyskuje się zarówno z drzew iglastych, jak i liściastych. Pierwsze z nich idealnie sprawdzą się dla gatunków kwasolubnych, natomiast te drugie do obojętnych lub zasadowych. Warto również pamiętać, że trociny się rozkładają. Podczas tego procesu mogą sprawić, że gleba będzie uboższa w azot.

Odpadki z ogrodu

Wielu ogrodników urządza kompost i na nim umieszcza wszelkie odpadki organiczne, które po rozłożeniu stanowią naturalny nawóz dla roślin. Warto wiedzieć, że niektóre z nich dobrze sprawdzają się w uprawach warzyw i owoców. Które z nich zasługują na specjalną uwagę? Przede wszystkim sucha trawa, słoma lub chwasty, a szczególnie pokrzywy. Sucha trawa po rozdrobnieniu i suszeniu sprawdzi się na grządkach wymagających warzyw. Słoma zaś przyda się latem, kiedy jest sezon na truskawki. Nie tylko pomoże w utrzymaniu wilgoci potrzebnej korzeniom, ale także ogrzewa owoce i zapobiega osiadaniu ziemi na owocach. Pokrzywa zaś to nie tylko dobry materiał na ściółkę. Jej użycie to podwójna korzyść: chroni przed odprowadzaniem wilgoci, a także wzbogaca glebę w potas.

Warto pamiętać, że stosowanie ściółki z traw czy chwastów może być problematyczne. Przed ich użyciem trzeba mieć pewność, że na odpadkach organicznych nie znajdują się nasiona - z nich mogą wyrosnąć nowe rośliny, co może być dla uprawianych gatunków katastrofalne w skutkach.

Sprawdź najnowsze promocje i korzystaj z listy zakupowej ding.pl

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama