Reklama

Monstera bez tajemnic: Uprawa, pielęgnacja i wymagania

Na przestrzeni kilku lat monstera stała się jedną z najmodniejszych i najchętniej uprawianych w domach roślin doniczkowych. Jej okazały wzrost i ciekawe liście nie pozwalają przejść obok obojętnie. Jaką ziemię najlepiej wybrać, kiedy podlewać, a kiedy zrezygnować z nawożenia? Sprawdź przydatne wskazówki, które podpowiedzą, co warto wiedzieć przed podjęciem decyzji o zakupie monstery.

Skąd wywodzi się monstera?

Monstera wywodzi się z Ameryki Południowej oraz Środkowej. Należy do rodziny obrazkowatych, czyli Aracea. W naturalnym środowisku porasta las równikowy, ciągnący się od Meksyku, przez Boliwię, aż do Panamy. Sama nazwa - monstera, obejmuje ponad 50 odrębnych gatunków.

Charakteryzuje się okazałymi i skórzastymi liśćmi, które wyglądem przypominają nieco serca. Dojrzałe okazy zyskują wcięcia w liściach oraz zwisające korzenie powietrzne. Jej nietuzinkowy wygląd nie jest jedynie walorem dekoracyjnym. Okazuje się, że prócz wrażeń estetycznych, zapewnia roślinie właściwą wentylację.

Reklama

Ze względu na łatwość w przystosowaniu do nowych warunków, jest popularną rośliną doniczkową. Należy do gatunków niewymagających w uprawie, ale z zapotrzebowaniem na sporą przestrzeń do rozrostu. W sprzyjających warunkach potrafi osiągać od 2 do 2,5 m długości. Jej wzrost to proces powolny, który pozwala na spokojnie rozplanować ponowne zaaranżowanie mieszkania.

Te gatunki monstery warto mieć w swoim domu

Jedną z najbardziej rozpowszechnionych i ogólnie dostępnych odmian jest monstera dziurawa, tzw. monstera deliciosa. Wyróżnia się zielonymi liśćmi oraz wysokością przekraczającą ponad dwa metry. Za okazy kolekcjonerskie można uznać monstery o wielobarwnych liściach. W tej grupie znalazły się m.in. monstera deliciosa variegata, z zielono-żółtymi liśćmi, oraz monstera deliciosa alba - charakteryzująca się białymi przebarwieniami.

Idealne stanowisko dla monstery

Monstera wykazuje dużą tolerancję na światło, ale nie lubi bezpośredniego nasłonecznienia. Najlepiej ustawić ją w półcieniu lub w dość jasnym pomieszczeniu, pamiętając o zachowaniu odległości minimum dwóch, trzech metrów od okna. Nie zaleca się trzymania monstery w całkowicie zacienionych pokojach, gdyż to wpłynie na uniemożliwienie wytworzenia charakterystycznych nacięć liści.

Najlepsza gleba dla monstery

W uprawie monstery dobrze sprawdzi się stosowanie lekkiego i pulchnego podłoża torfowego. Taka gleba zapewni roślinie potrzebną wentylację. Zamiennie można wybrać uniwersalną ziemię ogrodniczą, ale warto wymieszać ją z perlitem w proporcjach 3:1. Perlit jest minerałem kwarcowym o wulkanicznych pochodzeniu. Wyróżnia się całkowitą sterylnością i neutralnością chemiczną, przez co doskonale napowietrza podłoże i sprzyja magazynowaniu wody.

Optymalna temperatura dla monstery

To roślina, która świetnie odnajdzie się w amatorskiej i domowej uprawie. Za optymalną temperaturę do uprawy monstery uznaje się 20 st. C. Dzięki dużemu spektrum adaptacyjnemu jest w stanie całkiem szybko i dobrze przystosować się do zakresu temperatury od 15 do 30 st. C. Wrażliwość na zbyt gwałtowne zmiany w temperaturze powoduje, że monstera nie powinna stać w pobliżu grzejników i piecyków (sezon jesienno-zimowy) oraz balkonów (wiosną i latem).

Częstotliwość podlewania monstery

Podlewanie to zdecydowanie jeden z najistotniejszych kroków we właściwej pielęgnacji monstery. Roślina nie lubi zbyt wilgotnego podłoża, dlatego zaleca się, by wiosną i latem podlewać ją bardzo obficie raz w tygodniu. Po upływie godziny warto wylać zebraną w podstawce wodę. To zapobiegnie niechcianemu przelaniu. Jesienią i zimą, kiedy roślina przechodzi w stan wegetatywny, znacząco ograniczamy jej podlewanie. Wystarczy pamiętać o nawadnianiu raz na 10-14 dni, a najlepiej tylko wtedy, kiedy zauważymy, że wierzchnia warstwa gleby całkowicie wyschła.

Czym nawozić monsterę?

Jeśli zależy nam, by monstera szybko i pięknie rosła, lepiej nie zapominać o regularnym nawożeniu. Dokonujemy tego wyłącznie w okresie wiosenno-letnim, a najlepiej od początku marca do końca sierpnia. Zalecaną częstotliwością zasilania jest raz na dwa lub trzy tygodnie (w przypadku monster stojących w cieniu). W tym celu warto postawić na wieloskładnikowy i płynny nawóz, przeznaczony do roślin zielonych, oraz biohumus - mieszany z wodą przeznaczoną do podlewania. Jesienią i zimą roślina wegetuje, co oznacza, że należy całkowicie wstrzymać się z nawożeniem.

To jeszcze warto wiedzieć o monsterze

Monstera należy do roślin płożących, a w naturalnych warunkach porasta pnie drzew. Jeśli zdecydujemy się na jej uprawę w domu, musimy pamiętać o zapewnieniu odpowiedniej podpory. Najlepiej wykorzystać bambusowe lub drewniane paliki owinięte wilgotnym mchem, po których roślina będzie mogła swobodnie się piąć. Tak przygotowana podpórka zapewni punkt przyczepienia korzeniom powietrznym.

W Ameryce Środkowej i Południowej jest uznawana za roślinę użytkową. Głównie ceni się ją za jadalne owocostany, które smakiem przypominają połączenie ananasa i banana. Nie zaleca się zjadania młodych owoców, gdyż mogą spowodować zapalenie błony śluzowej. Korzenie powietrzne monstery wykorzystywane są przez lokalną ludność do wyrobu sznurów i koszy. W jej tkankach znajduje się sok mleczny, zawierający duże ilości szczawianu wapnia, czyli związku chemicznego chroniącego rośliny m.in. przed ślimakami.

Sprawdź również:

Twój rododendron ma zwinięte i żółte liście? Powodów może być kilka

Dlaczego wrzosy brązowieją i usychają? Co możesz robić źle w uprawie wrzosów

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: monstera | monstera pielęgnacja

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama