Reklama

Jak wykorzystać liście laurowe?

Liście laurowe to przyprawa, którą wiele Polaków ma w swojej kuchni. Wystarczy już jeden listek dodany do dania, aby nadać mu wyjątkowego, odrobinę korzennego aromatu. Liście laurowe znajdują zastosowanie jako dodatek do mięs, gulaszy i rozmaitych sosów, dlatego wiele osób nie wyobraża sobie braku suszonych, zielonych listków w swojej podręcznej spiżarni. Okazuje się, że liście laurowe można wykorzystać do innych - nie tylko kulinarnych - celów. Mogą uporać się z nieprzyjemnym zapachem w domu, a także raz na zawsze rozprawić się ze szkodnikami plądrującymi nasze zapasy. Zatem, jak wykorzystać liści laurowe?

Reklama

Zaparz aromatyczny napar!

Liście laurowe mogą posłużyć się do przygotowania naparu. Taka domowa mikstura wykazuje się wieloma właściwościami. W jakim przypadku będzie pomocna? Liście laurowe w formie naparu doskonale łagodzą ból głowy, nawet te o podłożu migrenowym. Jak wykonać taki napar? Wystarczy kilka liści zagotować przez pięć minut w garnku z wodą (ok. pół litra), a po przestudzeniu wypić. Napar z liści laurowych doskonale nadaje się również dla osób borykających się z bezsennością.

Liście laurowe - wspaniały okład

Lato to przez wielu z nas długo wyczekiwany czas, ponieważ wtedy łatwiej o porządny wypoczynek na świeżym powietrzu. Niestety, wtedy też - zachęceni letnimi aktywnościami - łatwiej o stłuczenia, zadrapania, skaleczenia oraz ataki owadów. Na to wszystko pomogą liście laurowe! Wystarczy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie na kilka chwil, a następnie przyłożyć w odpowiednim miejscu do skóry i zabandażować na kilka godzin. Taki okład z liści laurowych nie tylko łagodzi ból czy swędzenie, ale także ułatwia gojenie i utrudnia tworzenie się blizn.

Porozkładaj w zakamarkach liście laurowe!

Atak moli spożywczych może być prawdziwą zmorą, jeśli szybko dobiorą się do naszych zapasów. Te owady szczególnie upodobały sobie sypkie produkty, schowane w domowych spiżarniach - jeśli widzimy choć jednego mola, to możemy mieć pewność, że cała kuchenna szafka jest nimi zapełniona. Aby zapobiec atakom moli spożywczych, wystarczy rozłożyć suszone liście laurowe w szafkach oraz wszędzie tam, gdzie trzymamy swoje zapasy. 

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama