Reklama

Jak uprawiać natkę pietruszki w domu?

Natka pietruszki to jeden z najpopularniejszych dodatków używanych w kulinariach. Nie tylko wzbogaci smak zup, ale jest przydatna w przygotowaniu sosów do mięs czy makaronów. Oczywiście, nie trzeba kupować pęczków pietruszki w domu, ponieważ można ją uprawiać samodzielnie. Jeśli nie jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami ogrodu bądź działki, ale mamy odrobinę miejsca na parapecie i szczere chęci, w łatwy sposób otrzymamy piękną natkę pietruszki.

Jak zabrać się za uprawę natki pietruszki?

Samodzielna uprawa natki pietruszki w domu nie nastręcza większego problemu. Aby się ona powiodła, wystarczy zaopatrzyć się w korzeń warzywa. Oczywiście, o niego nietrudno w sklepach, ale lepiej do tego celu wykorzystać tę zakupioną na targowisku niż w markecie. Dlaczego? Ze względu na fakt, że w tym drugim miejscu często przechowywana jest w warunkach, które uniemożliwiają jej rozwój i psucie się. Wyjątkiem od tej reguły jest pietruszka, która przechowywana przez jakiś czas, samodzielnie wypuściła małe zalążki listków.

Sadzenie pietruszki

Jeśli mamy już przygotowaną pietruszkę, to czas na jej zasadzenie. Wystarczy wcześniej przygotować doniczkę z ziemią uniwersalną, do której umieści się korzeń pietruszki. Aby rosła szybko, warto zapewnić jej widne miejsce - idealny byłby parapet od strony południowej. A co z podlewaniem? Tutaj nie ma większej reguły, wystarczy nawadniać naszą pietruszkę w równych odstępach czasowych.

Oczywiście, to niejedyny sposób na pozyskanie natki pietruszki w domowy sposób. Do tego celu również nadają się odcięte końcówki warzywa, które pozostały nam z przygotowania zupy czy innych potraw. Wystarczy umieścić je w naczyniu z wodą, a po wykształceniu się korzonków, przenieść do docelowego pojemnika z ziemią

Reklama

Pietruszka dla niecierpliwych

Uprawa natki pietruszki to idealne rozwiązanie dla niecierpliwych, ponieważ czasem już od tygodnia po posadzeniu na korzeniu pojawiają się zalążki liści i łodyg! Kiedy już wykształci się piękna nać, to można z niej korzystać wtedy, kiedy mamy na nią ochotę. Oczywiście, jeśli zetniemy ją w całości, trzeba chwilę poczekać, aż wyrośnie nowa. Dlatego lepiej jest, aby zostawiać kilka jej listków na łodygach - w tym miejscu szybciej wykształci się nowa natka pietruszki.

Korzyści ze stosowania natki pietruszki

Chyba specjalnie nie trzeba przypominać, do czego pietruszkę wykorzystywać. Oprócz swoich kulinarnych zastosowań, warto wspomnieć o jej walorach zdrowotnych. To rezerwuar witaminy C oraz A. Pierwsza z nich poprawia kondycję naczyń krwionośnych i wspiera odporność, natomiast druga z nich działa kojąco na skórę oraz chroni ją przed promieniowaniem UV. W natce pietruszki można znaleźć również żelazo (może zapobiec anemii), potas i magnez (wspierają pracę układu krążenia). Warto wspomnieć, że natka pietruszki może być pomocna w przypadku występowania nieświeżego oddechu - wystarczy żuć jej liście.


Zobacz także:

Niezawodny syrop na kaszel. Tylko dwa składniki

8 przepisów na pyszne i tanie kluski kładzione

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama