Reklama

Jak pozbyć się owadów z kuchni?

Pełna jedzenia i aromatów kuchnia to atrakcyjne terytorium dla wielu owadów. Nieproszeni goście nie tylko mogą irytować wydawanymi przez siebie dźwiękami czy podjadać zapasy, ale także przenosić groźne bakterie i wirusy, które wywołują choroby. Dlatego, gdy tylko zauważymy intruzów, należy ich wyprosić. Jak pozbyć się owadów z kuchni?

Reklama

Muszki owocówki — jak się pozbyć tej plagi?

Rozwijają się na dojrzałych owocach i warzywach, w koszach na śmieci, pustych butelkach, na ścierkach i mopach — muszki owocówki. Jak się pozbyć tych nieproszonych gości, którzy szczególnie chętnie odwiedzają kuchnie latem? Muszki owocówki uwielbiają wilgotne, fermentujące środowisko. Ich obecność na dojrzałych owocach i warzywach może świadczyć, że rozpoczynają się w nich procesy gnilne. Dorosłe osobniki mogą wlecieć do domu przez okno czy drzwi lub dostać się do niego razem z zakupami. Cykl życia tych owadów trwa od tygodnia do dwóch, ale jedna muszka może złożyć nawet 500 jaj! Dlatego owady te bardzo szybko mogą stać się prawdziwą plagą.

Aby pozbyć się owocówek z domu, należy przede wszystkim często wyrzucać odpady biodegradowalne oraz puste butelki, po każdym myciu podłogi czy sprzątaniu porządnie wyprać i wyczyścić ścierki oraz mopy, nie zostawiać brudnych naczyń w zlewie. W ten sposób źródła, w których mogłoby powstać kolejne pokolenie, zostaną usunięte. Co jednak zrobić z meszkami, które już się wykluły?

Domowe sposoby na muszki owocówki

Meszki, które już się wykluły najlepiej złapać w pułapkę i uśmiercić. Domowe sposoby na muszki owocówki to: ocet jabłkowy, piwo i lawenda. 

Jeśli zauważysz, że meszki zaczynają latać nad owocami, postaw obok nich doniczkę z lawendą lub miętą — meszki bardzo nie lubią ich zapach. Skuteczną metodą będzie też zapalenie świecy, która wydziela jeden z tych zapachów. 

Domowe sposoby na muszki owocówki to pułapki, w których owady się topią. Aby skonstruować taką muchołapkę, należy do niedużego słoika wlać odrobinę płynu do mycia naczyń oraz ocet jabłkowy lub piwo bądź wodę z kawałkami owoców. Słoik szczelnie zakryć folią aluminiową i związać gumką-recepturką. Następnie trzeba wykonać niewielkie otwory w folii. Powinny one mieć taką wielkość, aby muszki się w nich zmieściły. Alternatywnie można także przygotować lejek z kartki papieru z niewielkim otworem. Zwabione zapachem meszki wejdą do pułapki, ale już się z niej nie wydostaną. 

Jak się pozbyć moli spożywczych?

Mole spożywcze dostają się do domów razem z zakupami, nie są one bowiem rzadkością na półkach magazynowych w sklepach i hipermarketach. Mogą też wlecieć do mieszkania przez kratkę wentylacyjną, uchylone okna czy drzwi. Dorosłe osobnik, wyglądem przypominające ćmy, składają jaja, z których po około ośmiu dniach wykluwają się larwy — gąsienice. Aby przepoczwarzyć się w dorosłego osobnika, larwy wiją kokony, stąd w produktach spożywczych spotkać można delikatną przędzę przypominającą pajęczynkę. Mole szczególnie upodobały sobie produkty sypkie, stąd można je spotkać w mące, kaszach, ryżu, płatkach śniadaniowych, kawie czy kakao. Insekty lubią też orzechy, ziarna słonecznika, siemię lniane oraz wszelkie inne nasiona, suszone owoce oraz suchą karmę dla zwierząt. Jak pozbyć się moli spożywczych?

Walka z molami spożywczymi to wieloetapowy proces. Należy rozpocząć od przejrzenia wszystkich produktów spożywczych znajdujących się w kuchni i wyrzucenia tych, w których pojawiła się charakterystyczna przędza lub występują nienaturalne grudki.

Po drugie trzeba dokładnie umyć wszystkie szafki i półki, szczególnie dbając o zakamarki, w których lubią chować się mole.

Po trzecie najlepiej jest przesypać wszystkie ulubione produkty owadów do szczelnych, szklanych, zakręcanych pojemników. Przechowywanie kasz czy nasion w kartonowych, czy foliowych opakowaniach nie chroni przed molami, ich larwy bowiem przegryzają tego typu materiały, aby dostać się do pożywienia we wnętrzu kartonu czy plastikowej torebki.

Po czwarte dorosłe osobniki można zabijać z pomocą łapek na muchy lub specjalnych lepów na mole. Domowe sposoby na mole spożywcze to przede wszystkim przyprawy. Owady przestaną zaglądać do szafek i półek, jeśli rozsypiesz w nich ziele angielskie lub goździki — mole bardzo nie lubią zapachu tych przypraw. 

Świdrzyk cygarowiec

Jeśli w kuchni czy spiżarni zauważymy chrabąszcza, to wcale nie musi oznaczać, że jest to zbłąkany wędrowiec. Świdrzyk cygarowiec to rudo-brązowy chrząszcz o żółtych odnóżach i czułkach. Owad podobnie jak mole spożywcze lub ryż, kasze, kakao, kawę (nawet ziarnistą). Świdrzyk może żerować też na bakaliach, świeżych warzywach i owocach oraz drożdżach. Uwielbia ciepło i wysokie temperatury, dlatego latem jest szczególnym zagrożeniem dla zapasów. Najczęściej do domów zostaje przyniesiony wraz z zakupami ze sklepu, czy to w postaci jaj, czy larwy. Larwy świdrzyka pozostawiają w pokarmie wydzieliny, odchody oraz pozostałości ciała po przepoczwarzeniu, dlatego dobrze jest je jak najszybciej usuwać. 

Owad jest szczególnie wrażliwy na niskie temperatury, dlatego zamknięcie zainfekowanych produktów w zamrażarce pozwoli pozbyć się szkodnika. Warto rozrzucić na półkach i w miejscach jego żerowania liście laurowe, goździki, laski wanilii, suszone kwiaty lawendy i liście mięty bądź przygotować olejki na bazie tych ziół i kwiatów. Domowymi repelentami można skropić półki lub ustawić je w miseczkach w miejscach, gdzie pojawił się chrząszcz. Świdrzyk cygarowiec nie lubi ich zapachu, dlatego będzie starał się uciec od nich jak najdalej.

Domowe sposoby na mrówki

Bogactwo jedzenia może zwabić także do kuchni mrówki. Nim totalnie ją opanują, warto skorzystać z domowych sposobów na mrówki. Po pierwsze ważne jest odnalezienie gniazda. Mrówki muszą w jakiś sposób wchodzić do kuchni. Warto podążać ich śladem (zawsze poruszają się bowiem utartymi szlakami), by dowiedzieć się, skąd wychodzą. Mogą przychodzić do kuchni przez drzwi i okna, ale równie często dostają się przez szpary w ramach okiennych, szczeliny i pęknięcia budynku. Mogą żyć w ścianach, pod wannami, czy zlewami. Jak pozbyć się mrówek? 

Jak się pozbyć mrówek z kuchni?

Domowym sposobem na mrówki jest wymieszanie odrobiny mydła z wodą i rozpylenie mieszanki na mrówki. Preparat powinien być dla nich śmiertelny. Mrówki, które znajdą jedzenie, pozostawiają szlak zapachowy, którym będą odtąd podążać do źródła pożywienia. Dlatego, chcąc je całkowicie wyeliminować, należy usunąć ten zapach. W tym celu sprawdzi się inna domowa metoda — wymieszanie szklanki octu z taką samą ilością wody i umycie nią powierzchni, po której poruszały się owady. Ocet na mrówki nie zabija insektów, a jedynie sprawia, że "zapominają" o kuchni, jako o źródle pożywienia. Podobnie jak ocet zadziała środek dezynfekujący czy wybielacz. 

Aby odstraszyć mrówki od kolejnych wizyt w kuchni czy innych domowych pomieszczeniach, warto posypać pieprzem cayenne, papryką chilli lub czosnkiem miejsca, przez które dostają się one do wnętrza domu. Owady nie lubią tych zapachów, więc będą ich unikać.

Zobacz też:

Jak pozbyć się prusaków?

Jak pozbyć się much z domu i ogródka?

Jakie szkodniki mogą żerować w zapasach żywności?

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama