Reklama

Ciesz się świeżym pieczywem przez kilkanaście dni. Włóż do chlebaka ten popularny produkt

Pieczywo to jeden z produktów, który w tygodniu kupujemy dość regularnie. Dzieje się tak dlatego, że szybko traci swoją świeżość i chrupkość. W prosty sposób możemy zaoszczędzić trochę pieniędzy, a dodatkowo cieszyć się miękkim i świeżym chlebem na dłużej. Do jego wykonania potrzebny będzie składnik, który znajdziemy w kuchni.

Sposoby na świeże pieczywo

Klucz do zachowania świeżości pieczywa na dłużej kryje się w dwóch produktach, które zazwyczaj mamy w domu. Jeśli chcemy, by nasz chleb nie stracił miękkości, wystarczy, że schowamy go do woreczka foliowego wraz z kilkoma łodygami selera naciowego. Taki pakunek chowamy do lodówki na całą noc. Gdy następnego dnia wyciągniemy reklamówkę, nasz chleb oraz bułki nadal będą świeże.

Seler oddaje pieczywu wilgoć, a dodatkowo chroni je przed szybkim spleśnieniem. Dla osób, które nie przepadają za selerem i nie chcą go kupować do wykonania tego triku, mamy alternatywną metodę. Podobne działanie wykazuje kawałek świeżego jabłka. Wystarczy do woreczka z chlebem lub chlebaka włożyć połówkę owocu, a pieczywo nie tylko nie zeschnie się, ale także zachowa walory smakowe.

Reklama

Sprawdź: Co wolno, a czego lepiej nie wkładać do zamrażalnika? Najważniejsze zasady mrożenia produktów spożywczych

Szybkie odświeżenie czerstwego chleba

Kilkudniowe i nieco zeschnięte pieczywo wcale nie musi zostać spisane na straty. Choć świetnie sprawdzi się do przygotowania m.in. tradycyjnych kotletów mielonych, z powodzeniem możemy je odświeżyć. Jest na to kilka prostych i niezwykle szybkich sposobów.

  • Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Na wierzchu układamy sitko, a do środka wkładamy czerstwe pieczywo. Teraz wystarczy odczekać kilka minut, a ponownie nabierze świeżości.
  • Czerstwy chleb lub bułki obficie skrapiamy wodą, a następnie układamy na zimnej patelni. Całość przykrywamy pokrywką, ustawiamy mały ogień i podgrzewamy przez 2-3 minuty. Pamiętajmy, by w międzyczasie przewrócić pieczywo na drugą stronę.
  • Zaczynamy od zmoczenia kilku kawałków ręcznika papierowego, którym następnie owijamy pojedyncze kromki suchego chleba. Tak przygotowane wkładamy do mikrofalówki, ustawiamy najwyższą moc i podgrzewamy przez 10-15 sekund.
  • Jeśli w chlebaku znajdziemy cały bochenek chleba, który nie jest już pierwszej świeżości, wystarczy, że zawiniemy go szczelnie w folię aluminiową. Teraz wystarczy włożyć go do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (grzanie góra-dół) i podgrzewać przez 10-15 minut.

Sprawdź również:

Karkówka wolno pieczona (na kanapki)

Pyry z gzikiem i sznytlochem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: świeże pieczywo | czerstwe pieczywo

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama