10 produktów, które podnoszą poziom cukru we krwi
DIETY I ODŻYWIANIE | Wtorek, 2 marca (14:48)
Cukrzyca – zaliczana do chorób cywilizacyjnych – atakuje osoby w każdym wieku. Dla wielu brzmi jak wyrok, ale tak naprawdę pamiętając o częstym mierzeniu poziomu cukru i odpowiedniej diecie, można wieść normalny i nieskrępowany styl życia. Choć nie trzeba rezygnować ze wszystkich produktów spożywczych, to niektóre z nich muszą być jedzone sporadycznie (i pod pełną kontrolą) albo całkowicie wyeliminowane z jadłospisu.
1 / 10
Niektóre owoce
Choć owoce powinny dominować w zdrowej i racjonalnej diecie, to nie wolno zapominać, że są źródłem naturalnego cukru – fruktozy. Oczywiście, niektóre z nich mogą mieć wysoki indeks glikemiczny (to on powoduje, że gwałtownie podnosi się poziom cukru), jednak nie ze wszystkich trzeba rezygnować. Na czarnej liście znajdują się dojrzałe banany, melony, arbuzy oraz figi. Jednak wśród nich istnieją także i takie, które nie wyrządzają organizmowi cukrzyka większej szkody. Do nich zalicza się przede wszystkim truskawki, agrest, jabłka, śliwki i grejpfrut. Jeśli zależy nam na niskim poziomie cukru, lepiej zjadać owoce na surowo albo w jak najmniej przetworzonej postaci.