Reklama

Żywność szkodliwa dla mózgu

Kondycja naszego mózgu w dużej mierze zależy od stylu życia, który prowadzimy, a przede wszystkim od codziennej diety. Niektóre produkty wpływają korzystnie na pracę naszego mózgu, inne zaś szkodzą mu i ograniczają jego zdolności. Te szkodliwe oczywiście w ogóle nie powinny znaleźć się w naszej diecie. Jednak niestety często po nie sięgamy i to w dużych ilościach nie mając pojęcia, jaką krzywdę wyrządzają naszemu mózgowi. Czy Ty też je zjadasz? Oto żywność najbardziej toksyczna dla naszego mózgu.

Reklama

Sól i wszystko, co słone

Na pierwszym miejscu tego zestawienia znalazła się sól. Nie powinno to nikogo dziwić. Już dawno temu udowodniono, że sól jest szkodliwa dla całego organizmu. Jedzona w nadmiarze sprzyja otyłości, chorobom układu sercowo-naczyniowego, zwiększa ryzyko zawału, negatywnie wpływa na skórę, zmniejsza również koncentrację, a nawet zdolności poznawcze. Ponadto, wykazano, że nadmiar soli w organizmie zwiększa ryzyko udaru mózgu. Jeśli chcesz, by twój mózg był sprawny, a ciało zdrowe, ogranicz spożycie soli do minimum lub zupełnie z niej zrezygnuj.

Nadmiar cukru

Kolejna szkodliwa substancja to cukier, a konkretnie fruktoza. Unikaj zatem słodkich napojów, szczególnie tych gazowanych. To w nich jest najwięcej szkodliwego cukru. Poza tym fruktoza jest w większości słodyczy. Zdecydowanie powinniśmy ograniczyć ich jedzenie.

Tłuszcze trans

To najbardziej szkodliwe tłuszcze dla naszego organizmu i mózgu. Gdzie je znajdziemy? W popularnych tłuszczach spożywczych – maśle i margarynie, a także w słonych i pikantnych przekąskach – paluszkach, chipsach, krakersach, a także w fast foodach, popularnych sosach (majonez, ketchup), zupkach w proszku itp. produktach. Udowodniono, że codzienne spożywanie żywności z wysoką zawartością tłuszczów trans może prowadzić nawet do kłopotów z pamięcią i nauką.

Niektóre ryby

Okazuje się, że ryby nie są tak zdrowe, jak powszechnie się mówi. Niektóre ryby zawierają bardzo dużo rtęci. Do grupy tej należą m. in. tuńczyk, miecznik i rekin. Powinni o tym pamiętać szczególnie fani tuńczyka, których dzisiaj jest naprawdę sporo. Tuńczyk uznawany jest za rybę, która zawiera dużo białka, stąd chętnie sięgają po niego osoby regularnie uprawiające sport. Nadmierne spożycie tuńczyka z pewnością nie jest zalecane. Warto o tym pamiętać.

By poprawić kondycję mózgu, pierwszorzędnie zmień swoje nawyki żywieniowe. Jedz zdrowo i wybieraj produkty z rozsądkiem. Nie rezygnuj ze słodkości, ale jedz je w mniejszych ilościach. Z diety wycofaj definitywnie to, co jest najbardziej szkodliwe dla zdrowia. Pamiętaj również o aktywności fizycznej, która doskonale wpływa na pracę mózgu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama