Reklama

Żurawina: Właściwości i zastosowania

Żurawina to prawdziwa bomba witaminowa, lecz wciąż przez wielu ludzi nie jest doceniana. Mało kto zdaje sobie sprawę, ile składników odżywczych skondensowanych jest w tych malutkich kuleczkach. Tymczasem niezwykle prozdrowotne działanie żurawiny wpływa na jej szerokie zastosowanie, a jej główną zaletą jest zwalczanie infekcji układu moczowego. Jej przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości sprawiają, że przeciwdziała również chorobie dziąseł i próchnicy. Ogrom witamin i przeciwutleniaczy zawartych w żurawinie udrażnia naczynia krwionośne i zapobiega zakrzepom, korzystnie więc wpływa na serce i układ krążenia. Owoce żurawiny ponadto pomogą na wrzody żołądka i objawy menopauzy. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po żurawinę.

Reklama

Żurawina. Czym jest?

Żurawina to wieloletni, wiecznie zielony krzew o długich pędach, należący do rodziny wrzosowatych. Posiada sztywne, ciemnozielone liście i białoróżowe kwiaty przypominające głowę żurawia (od tego wzięła się nazwa rośliny). Owoce są czerwone, niewielkie i okrągłe, podobne do jagody czy borówki. Żurawina najlepiej rośnie na wilgotnym, podmokłym terenie. Istnieją dwa gatunki tej rośliny: żurawina błotna i żurawina wielkoowocowa – oba mają jadalne owoce, lecz powszechniejsza jest wielkoowocowa. Ma większe owoce, lepiej rośnie i jest odporna na choroby. Jagody żurawiny wykorzystuje się w celach kulinarnych, medycznych i kosmetycznych. Żurawina jest dość kwaśna i cierpka, przez co nie ma wielu zwolenników, można jednak zrobić z niej pyszne soki, konfitury lub dodać do ciast czy owsianki. Delikatniejszy smak mają również suszone owoce.

Składniki odżywcze w żurawinie

Niewielkie owoce żurawiny mają bardzo bogaty skład wartości odżywczych. Zawierają dużo błonnika pokarmowego oraz silnych antyoksydantów – witaminy C i E oraz flawonoidów, w tym szczególnie poliantocyjanidów hamujących proces starzenia się organizmu. Ponadto w żurawinie znajdują się witaminy z grupy B, karoten, a także minerały takie jak żelazo, magnez, potas, fosfor, sód, jod i wapń. Oprócz tego owoce żurawiny zawierają naturalny konserwant – kwas benzoesowy oraz nadające im kwaśnego smaku kwasy: cytrynowy i jabłkowy.

Właściwości żurawiny

Żurawina ma wiele właściwości leczniczych, dzięki którym określana jest jako naturalny antybiotyk. Przede wszystkim działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Od wieków stosowana jest w profilaktyce zakażeń układu moczowego, zwykle wywołanych przez bakterie E. coli. Najnowsze badania naukowe dowiodły, że żurawina zapobiega przyczepianiu się pałeczek okrężnicy do ścian dróg moczowych i pęcherza, przez co zmniejsza ilość tych bakterii w moczu. Zapobiega więc stanom zapalnym układu moczowego, zapaleniu pęcherza, a nawet powstawaniu kamieni nerkowych. Polecana jest osobom często oddającym mocz, mającym problem z całkowitym opóźnianiem pęcherza (np. przy przeroście prostaty) lub po udarze czy wylewie.

Żurawina w podobny sposób zwalcza również inne bakterie, przez co wspomaga leczenie m.in. wrzodów żołądka lub chorób dziąseł i próchnicy. Ma również działanie probiotyczne, czyli korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Dzięki temu żurawina wzmocni organizm i pomoże zwalczyć przeziębienie, grypę, anginę, a także przemęczenie i spadek energii.

Dzięki obecności poliantocyjanidów żurawina blokuje utlenianie się cholesterolu, skutecznie więc go obniża. Tym samym chroni przed chorobami serca i układu krążenia, ponieważ zapobiega powstawaniu zakrzepów. Poliantocyjanidy zwalczają również wolne rodniki, przeciwdziałają starzeniu się i zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych. Żurawina zawiera także witaminę P, dlatego też może złagodzić objawy menopauzy, takie jak uderzenia gorąca i zaczerwienienie skóry. Natomiast wysoka ilość błonnika w owocach żurawiny przyspiesza metabolizm i wspomaga w utrzymaniu odpowiedniej sylwetki.

Zastosowania żurawiny

Żurawinę można spożywać w naturalnej postaci w wersji surowej lub suszonej. Prozdrowotne właściwości będzie zawierał również sok żurawinowy, a także wypieki i konfitury z dodatkiem tego owocu. Żurawina świetnie sprawdzi się również jako dodatek do dań mięsnych, nada im ciekawego smaku. Co ważne, mogą ją spożywać kobiety w ciąży, gdyż chroni przed infekcjami oraz zawiera kwas foliowy, żelazo i inne składniki odżywcze zmniejszające ryzyko powikłań u matki i dziecka.

Żurawina wykorzystywana jest dodatkowo w kosmetyce, ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy. Produkty pielęgnacyjne z jej dodatkiem mają właściwości antyseptyczne i wygładzające. Będą odświeżać i rozświetlać skórę, zapobiegną powstawaniu zmarszczek i wyprysków.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama