Reklama

Znaczenie diety dla utrzymania w zdrowiu gruczołu szyszynki

Spokojnego snu poszukuje się na różne sposoby, chociażby uciekają się do oświecenia poprzez medytacje, a okazuje się, że można to osiągnąć zachowując zdrowie szyszynki. Szyszynka często określana jest mianem trzeciego oka, narząd ten jest w kształcie małej szyszki położonej wewnątrz mózgu i odpowiedzialnej za wydzielanie przez mózg hormonu melatoniny, która to reguluje rytm dobowy człowieka (cykl sen – czuwanie) i niektóre hormony płciowe.

Reklama

Zwapnienie żył jest problemem wszystkich ludzi, jednak największy problem związany z zwapnieniem staje się u osób, które nie stosują żadnej diety. Problem polega na tym, że nadmierna ekspozycja na fluor i fosfor destabilizuje równowagę mineralną organizmu a to znacząco wpływa na zwapnienie gruczołu szyszynki. Badania wykazały, że Amerykanie, którzy osiągnęli wiek 18 lat przez złą dietę ma już zwapnioną szyszynkę. Przez co mają zakłócony naturalny rytm dobowy (cykl sen – czuwanie) i problemy hormonalne. Najlepszą odpowiedzią na powyższe jest całkowite wyeliminowanie żywności śmieciowej i ograniczenie ekspozycji fluoru. Należy stosować na tyle surową dietę aby powstrzymać proces osteoporozy i wspierać gruczoł szyszynki.

Należy spróbować zaproponowanych 5 pokarmów dla utrzymania w dobrym zdrowiu gruczoł szyszynki.

Algi

Chlorella, Spirulina – to algi o niesamowitych właściwościach, w połączeniu z trawą pszeniczną są świetnymi składnikami potraw bogatych w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Te i inne pożywienia bogate w chlorofile sprawiają szybkie usunięcie z naszego organizmu toksyn, które odkładają się w narządach. Tym samym powodują zwiększenie poziom tlenu, naprawiają uszkodzone tkanki i wzmacniają układ odpornościowy. Dodatkowo, poprzez zwiększenie tlenu w organizmie poprawia się tym samym funkcjonowanie układu immunologicznego, a to z kolei może pomóc organizmowi odwrócić zwapnienie gruczołu szyszynki.

Jod

Fluor znajdujący się w wodzie z kranu osiada na ściance gruczołu szyszynki. Jod jest niezbędny do funkcjonowania każdego narządu organizmu, ale niedobory jodu mogą zostawić miejsce dla mikroelementów fluorku, który może zająć jego miejsce.

Jod dla organizmu ludzkiego ma zastosowanie izolujące: izoluje wapń, który odpowiedzialny jest za zwapnienia żył. Zwiększając spożycie jodu wówczas będzie można zmniejszać działanie fluoru we wszystkich narządach organizmu. Można go uzupełnić z ekologicznych źródeł żywieniowych, takich jak szpinak, brokuły, wodorosty i ryby.

Olej oregano

Badania wykazały, że olej oregano jest potężnym narzędziem zwalczającym bakterie i inne wirusy szkodliwe dla organizmu człowieka. Dzięki dobremu działaniu na funkcjonowanie układu immunologicznego organizm ludzki bardziej skutecznie pozbywa się szkodliwych substancji, które mogłyby zaatakować gruczoł szyszynki. Tym samym zmniejsza to ryzyko zwapnienia gruczołu szyszynki. Dodatkowym atutem jest to, że olej oregano oczyszcza organizm, czym sprawia, że możemy cieszyć się lepszym zdrowiem.

Ocet jabłkowy

Najlepiej kupować surowy ocet jabłkowy, ponieważ ma kwaśny smak można go stosować do przyrządzania różnych, zdrowych potraw.

Ocet jabłkowy jest związkiem chemicznym, natomiast na organizm człowieka działa jako odtrutka z metali. Kwas jabłkowy jest dobrze znany ze swojej zdolności do usuwania aluminium z organizmu człowieka. Dodatkowe korzyści zdrowotne obejmują rozpuszczenie kamieni nerkowych, obniża ciśnienia krwi, obniża poziom glukozy i bilansowanie glukozy w organizmie człowieka.

Najprościej przygotować do wypicia miksturę z składającą się z następujących składników: w szklance wody rozpuścić łyżkę octu jabłkowego z miodem.

Buraki ćwikłowe lub sok z buraków ćwikłowych

Buraki ćwikłowe charakteryzują się ciemnym kolorem czerwonym i zawierają dużą ilość boru. Ten mikroelement umożliwia utrzymanie równowagi wapnia i sprawia usuwanie metali i innych związków szkodliwych dla organizmu człowieka, takie jak fluorek. Buraki ćwikłowe są również bogate w witaminy z grupy B, które to witaminy pomagają utrzymać w zdrowiu organizm i dostarczają energię komórkom.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama