Reklama

Zioła, które wspomagają pracę wątroby

Obciążona mnóstwem ważnych funkcji, jakie pełni, narażona na działanie wielu szkodliwych czynników, wykonuje dla nas naprawdę ważne zadania. Wątroba nie lubi obfitych obiadów, alkoholu ani lekarstw. Od wielu lat stosowano zioła, by wspomóc jej pracę, leczono stany zapalne i choroby, dziś badania naukowe potwierdzają ich skuteczność. Warto przypomnieć sobie, które zioła przyniosą naszej wątrobie najwięcej pożytku.

Dlaczego wątroba jest taka ważna

Wątroba pełni bardzo ważną rolę w ludzkim organizmie. Oczyszcza i filtruje krew z substancji toksycznych, zarówno tych wytwarzanych przez organizm, jak i tych dostarczanych z zewnątrz, na przykład z niezdrowym pożywieniem. Wątroba to również miejsce procesów metabolizmu substancji, takich jak węglowodany, białka i lipidy. Wątroba odpowiada również za naszą odporność, jej komórki filtrują wirusy, bakterie, grzyby i pasożyty.

Kiedy wątroba choruje?

Pierwsze sygnały, jakie wysyła przeciążona wątroba to bóle pod żebrami z prawej strony, nudności, powolna przemiana materii, problemy ze zbyt wysokim poziomem bilirubiny (zażółcenie błon śluzowych, swędzenie skóry). Wątroba należy do tych narządów, które nie bolą same w sobie, ale możemy odczuwać ból okolicznych narządów, kiedy chora wątroba się powiększy. W przypadku pojawienia się objawów chorobowych ze strony wątroby należy udać się do lekarza. Profilaktycznie lub kiedy dolegliwości są niewielkie możemy sięgnąć po zioła.

Na wątrobę ostropest plamisty

Ostropest plamisty to z pozoru zwykły chwast, a swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza sylimarynie. To substancja, która pobudza regenerację komórek wątroby i proces wytwarzania nowych, chroni wątrobę przed toksycznymi związkami i obniża stężenie bilirubiny we krwi. Ostropest plamisty jest również skuteczny w zwalczaniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Roślina jest ceniona od dwóch tysięcy lat.

Napar z ostropestu plamistego wzmacnia ochronę przed zapaleniem wątroby i zmniejsza efekty uboczne stosowanych leków.

Przepis na napar z ostropestu plamistego: 2 łyżeczki zmielonego ostropestu dodać można do herbaty albo szklanki gorącej wody, przykryć, odstawić na 10 minut i pić 2 razy dziennie po pół szklanki.

Na wątrobę mniszek lekarski

Substancje zawarte w mniszku lekarskim, między innymi flawonoidy, kwasy organiczne i sole mineralne pobudzają wytwarzanie żółci, działają regenerująco, odtruwająco, przyspieszają usuwanie toksyn, czyli pomagają wątrobie w jej naturalnych czynnościach. Mniszek stosujemy też w przypadku problemów z woreczkiem żółciowym, na przykład po zabiegach usunięcia kamieni żółciowych.

Z mniszka zrobimy napar lub nalewkę. By przyrządzić napar, 2 łyżki rozdrobnionych korzeni mniszka lekarskiego zalewamy 2 szklankami gorącej wody, gotujemy przez 5 minut pod przykryciem, studzimy i cedzimy. Pijemy pół szklanki 2 razy dziennie przed posiłkiem.

Nalewkę z mniszka przygotujemy równie łatwo: 50 g rozdrobnionych suchych korzeni mniszka zalewamy 750 ml białego wina, odstawiamy na 2 tygodnie w zacienione miejsce i codziennie potrząsamy butelką. Pijemy 25 ml wina 3 razy dziennie po posiłku.

Mniszek działa powoli, można go stosować w dużych ilościach i przez długi czas. Mniszek jest bardzo skuteczny, ale działa dopiero po dłuższym stosowaniu. 

Dziurawiec zwyczajny na wątrobę

Dziurawiec zwyczajny ma wiele zalet, jego działanie jest wielokierunkowe. Właściwości lecznicze zawdzięcza zawartości flawonoidów, rutyny i kwercetyny, garbników, zawiera olejki eteryczne, żywice, kwasy organiczne, sole mineralne, cukry, witaminę A i C. Dziurawiec pomoże między innymi na objawy kamicy żółciowej oraz w przypadku osłabienia czynności wątroby.

Stosujmy go najlepiej w postaci naparów. Warto wiedzieć, że dziurawiec wchodzi w reakcje z lekami. Mechanizm tego oddziaływania jest wciąż obiektem badań, wiadomo jednak, by nie łączyć go z lekami przeciw arytmii serca, preparatami z żelazem, glikokortykosteroidami i preparatami z kofeiną.

Jak przygotować napar z dziurawca? Łyżkę dziurawca (suszu) zalewamy wrzącą wodą, pozostawiamy pod przykryciem 15 minut. Pijemy pół szklanki 2-3 razy dziennie po jedzeniu (działanie rozkurczowe) lub przed posiłkiem (działanie żółciopędne).

Zioła pijmy regularnie

Zioła przynoszą korzyści, jeśli pijemy je regularnie. Dobrze jest ustalić porę dnia, w której zawsze znajdziemy 5 minut na przygotowanie naparu. Może to być pora drugiego śniadania lub przed snem. Gotowe nalewki także należy pić regularnie, w małych, zalecanych ilościach.

Planuj zakupy i znajdź najnowsze promocje w sklepach z ding.pl.



INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama