Reklama

Żelatyna: Na mocne stawy i nie tylko

Właściwości lecznicze żelatyny znane i cenione są od lat. Powszechnie wiadomo, że ma ona fenomenalny wpływ na kości oraz stawy. Jednak to nie wszystko. Żelatyna wykazuje także działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Ponadto, ma doskonały wpływ na włosy, paznokcie oraz skórę - wygładza zmarszczki i hamuje powstawanie kolejnych. Wykazano również, że wzmacnia odporność. Sprawdźmy, dlaczego warto na stałe włączyć ją do diety.

Co znajdziemy w żelatynie?

Żelatyna jest w pełni naturalną substancją pochodzenia zwierzęcego. Ma lekko żółtawą barwę. Właściwości prozdrowotne żelatyna zawdzięcza przede wszystkim peptydom oraz proteinom, które występują w jej składzie. A co dokładnie w niej znajdziemy?

- glicynę - substancję działającą przeciwzapalnie;

- proliny - białka odgrywające istotną rolę w produkcji kolagenu;

- kwas glutaminowy - pełni funkcję neuroprzekaźnika w układzie nerwowym;

- alaniny - związki organiczne biorące czynny udział w syntezie białka;

- argininy - substancje zwiększające wydolność organizmu.

W składzie żelatyny występują również seryny, leucyny, fenyloaniny, treoniny, waliny, hydroksylizyny, izoleucyny, metioniny i histydyny. Większość z tych substancji to białka, które mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Dlatego żelatyna nie tylko pozytywnie działa na kości, stawy oraz mięśnie, ale usprawnia funkcjonowanie całego organizmu.

Wzmacnia kości oraz stawy

O dobroczynnym wpływie żelatyny na kości oraz stawy nie trzeba specjalnie przekonywać. Dzięki wysokiej zawartości białka produkt ten wzmacnia stawy oraz kości, wspomaga ich regenerację oraz chroni przed chorobami.

Ujędrnia skórę i hamuje powstawanie zmarszczek

Żelatyna to naturalny kolagen, zatem doskonale wpływa na naszą skórę. Ujędrnia ją, wygładza zmarszczki oraz zapobiega ich powstawaniu. Wystarczy tylko jeść ją regularnie.

Przyspiesza trawienie

W żelatynie znajdziemy również spore ilości błonnika. Regularnie dostarczana do organizmu żelatyna usprawnia procesy trawienne jednocześnie przyspieszając spalanie tłuszczu. Poprawia ogólną pracę jelit eliminując dolegliwości trawienne.

Łagodzi objawy alergii

Wykazano, że żelatyna może łagodzić również objawy różnego rodzaju alergii. Jeśli cierpimy na taką przypadłość, warto włączyć do diety żelatynę.

Wzmacnia odporność

Dzięki wysokiej zawartości proliny żelatyna wzmacnia układ odpornościowy, a także usprawnia procesy zachodzące w całym organizmie. Jedząc żelatynę zmniejszamy ryzyko rozwoju różnych chorób.

Łagodzi bóle

Żelatyna wykazuje również właściwości przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. To kolejny powód, dla którego warto włączyć tę cenną substancję do diety.

Jak dostarczać żelatynę do organizmu?

Żelatynę należy dostarczać do organizmu wraz z żywnością, nigdy w postaci samego proszku. Świetnie sprawdza się w deserach, zupach, koktajlach czy sosach. Produkt ten dostaniemy w każdym sklepie. Warto wiedzieć, że żelatyna - jako dodatek do żywności - oznaczana jest symbolem E441.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama