Reklama

Zdrowe produkty tłuszczowe, które musisz wprowadzić do swojej diety

Od lat słyszymy, że niskotłuszczowa dieta pomoże nam zachować zdrowie. Na szczęście coraz bardziej świadomie podchodzimy do tego tematu i zdajemy sobie sprawę, że tłuszcze tłuszczom nie są równe. Bo nie o ilość tylko rodzaj tłuszczu tu chodzi. Nie powinniśmy eliminować więc tych substancji z naszej diety, a zadbać o to, aby prawidłowy rodzaj tłuszczy trafiał do naszej diety. Jakie są najzdrowsze produkty dostarczające nam zdrowych tłuszczy? Oto one :

Reklama

Avocado

Awokado jest owocem bogatym w jednonienasycone tłuszcze, a także błonnik, białka, witaminę C i potas. Dodaj pół awokado do swojego codziennego koktajlu, sałatki, zupy lub deseru. Awokado równie dobrze jak od wewnątrz działa na zewnątrz.Zrób więc maseczkę na twarz, a twoja skóra będzie nawilżona i bez śladów zmarszczek.

Olej kokosowy i kokos

Kokosy są bogate tłuszcze nasycone, więc będą podnosić zarówno poziom "złego" cholesterolu, ale również i dobrego cholesterolu. Należy więc z umiarem spożywać te owoce. Olej kokosowy ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze i przeciwgrzybicze.

Orzechy i masło orzechowe

Orzechy zawierają zarówno nasycone jak i nienasycone tłuszcze, jednak przewagę stanowią tłuszcze wielonienasycone. Są również bogate w mnóstwo białka, co czyni je sycącą przekąską. Masło orzechowe ma podobne właściwości jak surowe orzechy. Dodaj je więc do swojego koktajlu, a orzechy stosuj jako przekąskę.

Nasiona

Nasiona Chia, len, konopie siewne, dynia, sezam, słonecznik ... wszystkie te nasiona to świetny sposób, aby uzupełnić poziom tłuszczy jednonienasyconych (nasiona lnu są również dobrym źródłem tłuszczy wielonienasyconych). Dodatkową zaletą nasion jest to, że można ich używać do niemal wszystkiego!

Soja

Soja to roślina strączkowa i jak orzeszki ziemne zawiera zarówno nasycone jak i nienasycone tłuszcze, jednak większość stanowią tłuszcze wielonienasycone. Soja jest jednym z nielicznych roślinnych źródeł kwasu linolenowego, a także jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, które są stosowane w trakcie leczenia chorób skóry i zwiększenia wydolności układu krążenia. Produkty sojowe mogą jednak wpływać na poziom estrogenów w organizmie, więc powinniśmy ostrożnie wprowadzać je do diety, a osoby, które mają problemy hormonalne lub cierpią na niedoczynność lub nadczynność tarczycy, powinny z nich całkowicie zrezygnować.

Ryby

Wszyscy dietetycy i lekarze zalecają jedzenie ryb, które mają niski poziom tłuszczy nasyconych, w porównaniu z większością produktów pochodzenia zwierzęcego, a także zawierają zdrowe dawki nienasyconych kwasów tłuszczowych. Powinniśmy więc co najmniej dwa razy w tygodniu zjadać tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, śledź, troć, sardynki czy tuńczyk. Należy jednak zwrócić uwagę na rtęć i inne toksyny środowiskowe, które odkładają się w mięsie ryb. Wybieraj więc te wolno żyjące gatunki, a nie hodowlane.

Oleje roślinne

Oliwa z oliwek, olej z orzeszków ziemnych czy z sezamu i olej rzepakowy zawierają wysoki poziom tłuszczów jednonienasyconych, a olej słonecznikowy, sojowy i z siemienia lnianego są bogatsze w tłuszcze wielonienasycone.

Oliwki

Te słone przekąski mogą być dodawane do sałatek, makaronów, pizzy lub po prostu zjedzone prosto ze słoika. Oliwki są bardzo bogate w tłuszcze, a ¾ z nich to kwas oleinowy. Oliwki są źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są ważne dla funkcjonowania mózgu i układu odpornościowego; zawierają one również minimalne ilości kwasów tłuszczowych omega-3.

Ciemna czekolada

Oprócz zawartości przeciwutleniaczy, czekolada pomaga stymulować produkcję dopaminy i serotoniny (oczywiście) i jest źródłem zdrowych, jednonienasyconych tłuszczy, w tym kwasu oleinowego. Zdecyduj się na bezmleczny produkt lub o niskiej zawartości mleka, z dużą zawartością kakao.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama