Reklama

Zasadotwórcze produkty: Dlaczego warto włączyć je do diety?

Coraz częściej mówi się o walorach stosowania diety alkalicznej. Eksperci zwracają uwagę, jak ważne jest utrzymanie odpowiedniej gospodarki kwasowo-zasadowej w organizmie. Nieprawidłowy poziom pH jest wynikiem jego zakwaszenia; przyczynia się do obciążenia wszystkich układów oraz powoduje szereg nieprzyjemnych dolegliwości. Aby się przed nimi ustrzec, należy włączyć do swojego jadłospisu produkty, które są zasadotwórcze. Na czym dokładnie polega dieta alkaliczna? Kto powinien z niej skorzystać? Jakie są jej efekty? Przekonajmy się.

Reklama

Dieta alkaliczna. Na czym polega?

Podstawą diety alkalicznej jest spożywanie jak największej ilości zasadotwórczych produktów. To właśnie dzięki nim przywracana jest prawidłowa proporcja odczynu pH w organizmie. Codzienna dieta powinna obfitować w nieprzetworzone produkty, a zwłaszcza świeże owoce i warzywa.

Zakwaszenie organizmu. Czym jest?

Zakwaszenie organizmu pojawia się wskutek zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu i stanowi bezpośrednią konsekwencję niezdrowego stylu życia: nieodpowiedniego odżywania, braku aktywności fizycznej, stosowania używek, nieprzestrzegania higieny snu oraz życia w przewlekłym stresie oraz pośpiechu. Zakwaszenie organizmu łatwo przeoczyć lub pomylić, ponieważ daje objawy, które często towarzyszą niedoborom witamin. Odczuwa się nadmierne przemęczenie, wzmożoną senność, pogarsza się kondycja skóry, a do tych objawów dochodzą częste infekcje wirusowe oraz stany zapalne. W ekstremalnych przypadkach mogą pojawiać się niebezpieczne choroby nowotworowe.

Dieta alkaliczna w praktyce

Dieta alkaliczna polega na tym, aby 80% produktów, które spożywa się na co dzień, miało odczyn zasadowy. To gwarant, że kwaśne środowisko nie rozwinie się w organizmie i nie przyczyni się do rozwoju wielu groźnych chorób. Warto wiedzieć, że produkty mające kwaśny smak nie prowadzą do zmiany odczynu pH w organizmie. W przeważającej mierze odpowiadają za nie substancje, które powstają w trakcie metabolizowania pokarmu. Zatem co powinniśmy jeść najczęściej? Przede wszystkim świeże owoce i warzywa (ewentualnie gotowane na parze, bądź pieczone). Szczególnie przydatne są buraki, sałata, jabłka, melony, banany oraz seler. Nieocenione okazują się również pomidory, rzeżucha, pietruszka, niesolone masło, a nawet woda.

Czego nie wolno jeść na diecie zasadowej?

Dieta zasadowa wymaga usunięcia z jadłospisu niektórych produktów spożywczych oraz wyrugowania używek. Przede wszystkim należy całkowicie zrezygnować z alkoholu oraz palenia papierosów. Warto również ograniczyć picie kawy i herbaty oraz wykluczyć z codziennego jadłospisu żywność przetworzoną na rzecz świeżych warzyw i owoców. Niewskazany jest też nadmiar cukru i soli oraz drożdże.

Rezultaty diety

Dieta alkaliczna oparta na produktach zasadotwórczych pozwala przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu i poprawić kondycję wszystkich układów i narządów. Zanikają (typowe dla zakwaszenia organizmu) objawy i dolegliwości, czyli bóle głowy, kości i stawów, a także przewlekłe zmęczenie i ciągle powracające infekcje. Lepiej pracuje też układ nerwowy i przyspiesza metabolizm, dzięki czemu możemy szybciej pozbyć się zbędnych kilogramów.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama