Reklama

Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy, często nazywany masłem kokosowym lub tłuszczem kokosowym, ma wiele właściwości pielęgnacyjnych i zdrowotnych. Pozyskiwany jest z miąższu orzecha kokosowego, w temperaturze poniżej 25°C ma postać stałą. Chociaż 90% oleju kokosowego stanowią tłuszcze nasycone, uważane za niezdrowe, to spożywanie oleju w umiarkowanych ilościach przynosi wiele korzyści: Zwiększa przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Pomaga w absorpcji wielu minerałów. Jest źródłem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT), które organizm trawi łatwiej niż inne kwasy tłuszczowe.

Kwasy tłuszczowe MCT:

Tłuszcze MCT, czyli medium-chain triglicerydes, dzięki swej budowie szybciej wchodzą do krwiobiegi i wraz z krwią transportowane są do wątroby. Organizm łatwiej je trawi, ponieważ do ich rozkładu nie jest wymagana obecność lipazy i żółci. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe w związku z szybkim przekształcaniem w energię nie są magazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Przyspieszają też metabolizm, dzięki czemu sprzyjają odchudzaniu.

Kwas laurynowy:

W składzie oleju kokosowego znaleźć też można kwas laurynowy, który organizm przekształca w monolauryn – związek o silnych właściwościach antywirusowych i antybakteryjnych, dzięki którym skutecznie wspomaga układ immunologiczny.

Olej kokosowy jest najlepszym naturalnym źródłem kwasu laurynowego. Stanowi on aż 40% składu oleju. To właśnie dzięki niemu olej kokosowy, chociaż należy do grupy tłuszczów nasyconych, jest w rzeczywistości korzystny dla organizmu. Obecnie powoli odchodzi się od stwierdzenia, że spożywanie tłuszczów nasyconych jest jedną z podstawowych przyczyn chorób układu sercowo-naczyniowego. Badania wykazują, że tłuszcze nasycone są niezbędne dla funkcjonowania i wzrostu komórek, mają też wpływ na spadek masy ciała. Warto więc rozważyć wprowadzenie oleju kokosowego do codziennej diety.

Zastosowanie oleju kokosowego:

W kuchni

Olej kokosowy ma wiele właściwości odżywczych i korzystnie wpływa na zdrowie. Wspomaga też odchudzanie. Olej kokosowy nie jełczeje, można go długo przechowywać, najlepiej w ciemnym pojemniku bez dostępu do światła.

Doskonale nadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia, duszenia. Słodki i orzechowy smak sprawia, że świetnie sprawdza się jako dodatek do koktajli owocowych i domowej roboty deserów. Można go też używać do kawy czy herbaty.

W łazience

Balsam do ciała:

Olej kokosowy może zastąpić balsam do ciała. Szybko się wchłania i pozostawia skórę jedwabiście gładką. Posiada właściwości odżywcze, a także antybakteryjne. Można dodać go do kąpieli lub stosować bezpośrednio na skórę.

Demakijaż:

Olej kokosowy dobrze radzi sobie nawet z wodoodpornymi kosmetykami. Wystarczy rozgrzać odrobinę tłuszczu w dłoniach i nałożyć na twarz. Dodatkową korzyścią jest to, że olej kokosowy pozostawiony na rzęsach odżywia je i przyspiesza ich wzrost, poprawia elastyczność skóry i pomaga redukować zmarszczki.

Odżywka do włosów:

Olej kokosowy to ratunek dla suchych i zniszczonych włosów. Pomaga też w walce z łupieżem. Wystarczy olej odrobinę podgrzać i nałożyć na włosy i skórę głowy. Pozostawić na kilka godzin. Najlepiej zastosować tę kurację na noc, a o poranku umyć włosy delikatnym szamponem. Olej kokosowy sprawi, że włosy będą miękkie i błyszczące.

Do golenia:

Kolejnym produktem, który może być zastąpiony olejem kokosowym, jest krem do golenia. Ogromną jego zaletą jest to, że od razu łagodzi podrażnienia i nawilża skórę.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama