Reklama

Wasabi i jego niezwykłe właściwości zdrowotne

Kuchnia japońska jest jedną z najzdrowszych na świecie. Jadłospis w Kraju Kwitnącej Wiśni jest urozmaicony i obfituje w wiele aromatycznych produktów. Jednym z nich jest wasabi – czyli chrzan japoński – którego smak zachwyca miłośników sushi. Jego trudne do uprawy warunki powodują, że zalicza się go do jednej z najdroższych przypraw. Najwięcej (oprócz kraju pochodzenia) uprawia się go na Tajwanie, w Korei i Nowej Zelandii. Posiada bardzo charakterystyczny smak i zapach, który u niejednego może wycisnąć z oczu łzy. Jakie, prócz kulinarnych, właściwości posiada? Dowiesz się tego z artykułu.

Reklama

Właściwości zdrowotne

Chrzan japoński jest skarbnicą witamin C i A oraz minerałów takich jak potas, sód i magnez. Jest źródłem przeciwutleniaczy potrzebnych do walki z wolnymi rodnikami oraz wspomagających pozbywanie się toksyn z organizmu. Poza tym zawartość siarki w korzeniu przyczynia się do usunięcia bakterii z jamy ustnej, które są odpowiedzialne za rozwój próchnicy. Podczas tarcia wasabi wydzielają się związki odpowiedzialne za charakterystyczny ostry smak – izotiocyjaniany, które mają działanie antynowotworowe. Udowodniono, że w roślinie są obecne substancje, które działają przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo, stąd jedząc wasabi zmniejsza się ryzyko występowania dolegliwości żołądkowych: biegunek, wzdęć i zaparć. Ostry smak pobudza organizm do wytworzenia większej ilości soków trawiennych, co sprzyja szybszej przemianie materii.

Pochodzenie

Wasabi pochodzi z Japonii, gdzie jest uprawiane na masową skalę w tradycyjnych uprawach poletkowych oraz na plantacjach, gdzie zbiory są całoroczne. Jest byliną zaliczaną do rodziny kapustowatych. Wyróżnia się zielonym kłączem, który po starciu daje bardzo charakterystyczny smak, ceniony jest nie tylko w kuchni japońskiej. Jest trudną w uprawie rośliną – wymaga krystalicznie czystej wody i odpowiedniej proporcji światła i cienia. W warunkach naturalnych rośnie w potokach, które są zasłonięte przez korony drzew. W Polsce świeże wasabi jest trudno dostępne, ale w większych sklepach można je nabyć w postaci zielonej pasty albo proszku, z którego można zrobić aromatyczną papkę.

Zastosowanie w kuchni

Najczęściej jest dodatkiem do tradycyjnego japońskiego dania, jakim jest sushi. Ma bardzo ostry smak i zapach, który aktywuje się wyłącznie podczas tarcia korzenia na tarce. Świetnie sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych: wieprzowiny, wołowiny i dziczyzny. Mogą też, tak jak na Dalekim Wschodzie, być nim smarowane ryby, a ponadto może stanowić bazę dla zimnych sosów. W Japonii jest też składnikiem deserów, ciasteczek, a nawet lodów. Jeśli ma się do czynienia ze świeżym korzeniem tego chrzanu, to należy zmielić go tylko tyle, ile spożyje się jednorazowo – przechowywana papka traci swoje właściwości. Korzeń można przetrzymywać w zamrażarce albo w lodówce nawet do miesiąca.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama