Reklama

W jakich chorobach pomagają nam owoce i warzywa?

Niektóre owoce, warzywa, zioła i przyprawy mają właściwości lecznicze. Zdrowe odżywianie pozwala nam utrzymać organizm w optymalnej wydajności, a jeżeli zachodzi w naszym organizmie jakiś proces chorobowy, to odpowiedni jadłospis ma jeszcze większe znaczenie. Dlatego włączenie tych pięciu warzyw do naszej diety może nam bardzo pomóc.

Szpinak

Szpinak jest bogaty w żelazo i chlorofil oraz zawiera witaminy i minerały, których organizm potrzebuje każdego dnia. Naukowcy uważają, że może pomóc w zapobieganiu chorobom serca, raka jelita grubego, osteoporozy i artretyzmu.

Papryka

Papryka jest doskonałym źródłem likopenu i kwasu foliowego. Badacze wierzą, że mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka - jelita grubego, trzustki, płuca i pęcherza.

Bakłażan

Bakłażan może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i otępienia, ponieważ jest pełen składników odżywczych, które są dobre dla serca. Jest to także warzywo, które pomaga chronić organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.

Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki są dobrym źródłem błonnika i żelaza, a także witaminy A,C i manganu, które wspierają układ pokarmowy.

Cebula

Cebula posiada dużą ilość witaminy C i kwasu foliowego oraz zawiera peptyd, który może pomóc w walce z osteoporozą. Peptyd pomaga zminimalizować utratę wapnia.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama