Reklama

Trzy powody, dla których nie powinieneś jeść produktów light

Co myślisz, kiedy słyszysz hasło tłuszcz w pożywieniu? Jedno z pierwszych skojarzeń to pewnie choroby serca i otyłość. Dlatego podczas zakupów wielu z nas sięga po produkty odtłuszczone lub o zmniejszonej zawartości tłuszczu, myśląc, że są zdrowsze. Liczne badania wykazały, że osoby, które spożywają więcej tłuszczów nasyconych, nie zapadają na choroby serca częściej, niż te, które jadły mniej tłuszczu. Nie musisz jeść odtłuszczonego jedzenia, przeciwnie, powinieneś oczyścić z niego lodówkę, dietę i życie. Powody są następujące:

Produkty niskotłuszczowe i odtłuszczone prowadzą do chorób i otyłości Pomimo dobrych intencji, prowadzenie życia wolnego od tłuszczu wywołuje efekt odwrotny do zamierzonego. Zamiast czynić nas zdrowszymi, odtłuszczona żywność doprowadziła do epidemii otyłości i cukrzycy, która przez wielu przypisywana jest promowanej koncepcji zamiany tłuszczów na węglowodany takie jak cukier, które stymulują produkcję insuliny, odkładanie się tłuszczu i wywołują stany zapalne w ciele.

Pokarm odtłuszczony rabuje twój organizm z substancji odżywczych Jeśli pokarm o niskiej zawartości tłuszczu lub odtłuszczony jest dodatkowo pakowany w torebki, puszki, opakowania foliowe, oznacza to najczęściej, że jest to także pokarm przetworzony, czyli ma znikomą wartość odżywczą dla organizmu. Tłuszcz nadaje potrawom smak. Jeśli więc zostaje usunięty, trzeba go czymś zastąpić. Co wypełnia próżnię tłuszczową w takich produktach? Substancje niszczące zdrowie, takie jak cukier, słodziki, substancje smakowe i konserwanty. Pamiętaj, że tłuszcze, w tym tłuszcze nasycone, mają swoją misję w organizmie – odżywiają mózg, wspomagają przyswajanie witamin, pomagają budować ścianki komórkowe – zatem wycofanie ich z jadłospisu ogranicza możliwości twojego organizmu do odżywiania się, leczenia i samo naprawy.

Pokarm o niskiej zawartości tłuszczu lub odtłuszczony nie zaspokaja głodu Czy kiedykolwiek zauważyłeś, że po zjedzeniu produktu oznaczonego jako lekki lub odtłuszczony robisz się znowu głodny? To przez brak w pokarmie sycącego tłuszczu i obecność dodatkowych dosładzaczy, które powodują skoki poziomu cukru i napady głodu. Pełnotłuszczowe produkty spożywcze są smaczne i ulegają trawieniu dużo wolniej, dając twojemu mózgowi i hormonom regulującym łaknienie więcej czasu na stwierdzenie, że organizm się pożywił i jest syty, co sprawia, że czujesz się najedzony i nie podjadasz między posiłkami. Zatem zamiast próbować najeść się posiłkiem niskotłuszczowym lub pozbawionym tłuszczu, zmień nawyki i zacznij jeść przekąski zawierające zdrowe tłuszcze - kilka kawałków awocado, garstkę migdałów lub łyżeczkę masła orzechowego. W ten sposób napełnisz organizm zdrowymi substancjami odżywczymi, pomagając mu poczuć się nasyconym przez dłuższy czas niż po jakimś chemicznym, ocukrzonym wynalazku.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama