Reklama

Tran. Nie tylko na odporność

W okresie jesienno-zimowym odporność organizmu staje się wyjątkowo interesującym tematem. To zagadnienie jest istotne, ponieważ natura oferuje szereg substancji, które wspomagają profilaktykę zachorowań na infekcje i pomagają szybciej pokonać przeziębienie czy grypę. W domowym zaciszu stosujemy najczęściej kurację z miodu, czosnku i cytryny. Natomiast w połowie XX wieku przebojem na rynek wkroczył tran – olej, który większości kojarzył się z nieprzyjemnym smakiem i zapachem, podawany był niemal pod przymusem – wszystko po to, by wzmocnić organizm. Obecnie można nabyć wiele suplementów zawierających tran, które mają łagodniejszy smak. Okazuje się, że oprócz wspomagania odporności tran poprawia działanie wielu układów w organizmie. Dlaczego jest taki cenny? Na co jeszcze pomoże?

Parę słów o tranie

Tran, jako suplement diety, powszechnie jest stosowany od połowy XX wieku, jednak już wcześniej był używany w walce z przeróżnymi dolegliwościami. Początkowo wykorzystywany był zewnętrznie, jako środek przynoszący ulgę w bólu stawów – szczególnie upodobali go sobie marynarze. Mieszkańcy krajów nordyckich stosowali go zamiennie z oliwą do lamp, jako paszę dla zwierząt oraz materiał ułatwiający pracę garbarzom. Tran pozyskiwany jest z wątroby dorsza atlantyckiego oraz innych ryb z rodziny dorszowatych. Na rynku można również znaleźć oleje z innych ryb, np. halibuta lub rekina, ale mają zupełnie inny skład chemiczny.

Co można znaleźć w tranie?

Sekretem działania tranu jest obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych. Okazuje się, że w wątrobach ryb dorszowatych znajdują się wyjątkowo korzystne proporcje kwasów omega-3 oraz omega-6 oraz należące do niego EPA oraz DHA. Mają one niebagatelny wpływ na prawidłowe działanie układów krążenia oraz nerwowego. Lista dobroczynnych składników jest dłuższa, bowiem zawiera również rozpuszczalna w tłuszczach witaminę A, a także witaminę D.

Wpływ tranu na zdrowie

Tran znany jest jako środek poprawiający naturalną odporność organizmu. Obecne w nim nienasycone kwasy tłuszczowe pobudzają organizm do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które ułatwiają walkę z atakującymi drobnoustrojami. Natomiast witamina A, znana ze swoich regenerujących działań, przyczynia się do uszczelnienia np. błon śluzowych układu oddechowego i zmniejsza prawdopodobieństwo przedostania się do organizmu wirusów czy bakterii. Natomiast witamina D aktywuje geny aktywujące peptydy antybakteryjne, co ułatwia walkę, np. z gruźlicą.

Tran nie tylko na odporność

Choć większość zalet tranu skupia się wokół jego dobroczynnego wpływu na układ odpornościowy, to warto zaakcentować jego wpływ na układ krążenia. Nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają unormować ciśnienie tętnicze krwi, a także zredukować poziom cholesterolu w organizmie. Tran wspiera również działanie układ nerwowego. Specyfik ten jest polecany szczególnie dzieciom i młodzieży oraz dorosłym podejmujących się intensywnego wysiłku fizycznego, ponieważ nienasycone kwasy tłuszczowe pobudzają mózg, a także poprawiają pamięć i koncentrację.

Zdrowa skóra i sokoli wzrok

Nie sposób wspomnieć o działaniu witamin A i D na organizm. Pierwsza z nich jest szczególnie przydatna w prawidłowym funkcjonowaniu oczu. Zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej, a także kurzej ślepicie. Jej suplementowanie pomoże w regeneracji skóry i zmniejszy ryzyko powstawania blizn. Natomiast witamina D wspomaga wchłaniania wapnia, co stanowi naturalną prewencję przed powstaniem osteoporozy, a także zapewnia prawidłowy wzrost najmłodszych.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama