Reklama

Tran i jego właściwości lecznicze

Sfermentowany olej z wątroby dorsza to nic innego jak popularny tran, który jest reklamowany w telewizji czy Internecie. Prawdą jest, że tran zawiera wszystkie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 3 i 6 oraz witaminy z grupy A i D, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wielu naukowców zaleca przyjmowanie kwasów tłuszczowych omega 3 z kilku powodów.

Fermentowany na zimno

W przeciwieństwie do wielu suplementów omega 3, fermentowany na zimno tran zachowuje wysoki poziom witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dzięki takiej fermentacji witaminy i kwasy tłuszczowe nie ulegają uszkodzeniu, więc przyjmujemy pełną dawkę substancji odżywczych.

Wysoka zawartość witamin

Olej z wątroby dorsza zawiera odpowiednie ilości witamin z grupy A i D, które są konieczne, aby cieszyć się nienagannym zdrowiem. Choć witaminę D możemy uzyskać w naturalny sposób ze słońca, to witamina A może być trudniejsza do uzyskania. Jest udowodnione naukowo, że odpowiednia ilość witaminy D zapobiega przeziębieniu i grypie oraz hamuje rozwój komórek rakowych w organizmie. Powszechny niedobór witamin z grupy D jest również związany z autyzmem, astmą, cukrzycą typu I oraz II i nieprawidłową pracą hormonów. Natomiast witamina A jest istotnym składnikiem odżywczym, który w niewielkiej ilości możemy uzupełnić jedząc warzywa z dużą zawartością beta-karotenu, jednak nie uzyskamy takich efektów jak po spożyciu tranu.

Pomaga przy wielu dolegliwościach takich jak:

Zapalenie stawów

Olej z wątroby dorsza jest dużo bardziej skuteczny niż suplementy dostępne na rynku. Zastosowanie tranu zmniejsza występowanie obrzęku stawów, a regularne spożywanie oleju uśmierza ból i pomaga szybciej wrócić do zdrowia.

Utrata masy kostnej

Włączając tran do naszej diety uzupełnimy poziom witaminy D, która jest niezbędna w prawidłowym funkcjonowaniu naszego układu kostnego. Ta przypadłość szczególnie dotyczy kobiety po menopauzie, które narażone są na problemy związane z utratą masy kostnej. Regularne przyjmowanie tranu dodatkowo zmniejsza ryzyko wystąpienia wszelakich pęknięć kości oraz uszkodzenia stawów.

Cukrzyca

Zastosowanie oleju z wątroby dorsza w pierwszym roku życia dziecka, znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu I. Stosowanie suplementów z witaminą D w czasie ciąży również pomoże ograniczyć ryzyko zachorowania na cukrzycę, która jest coraz bardziej popularną chorobą w kręgu dzieci i młodzieży.

Praca mózgu

Dzieci urodzone przez matki, które w czasie ciąży przyjmowały olej z wątroby dorsza zdobyły wyższe wyniki w testach na inteligencję. Lekarze zalecają kobietom w ciąży, aby w stanach niedoboru witaminy D regularnie spożywały tran.

To tylko kilka najważniejszych przykładów jak można wspomóc organizm w walce z chorobami i przykrymi dolegliwościami. Olej z wątroby dorsza może przyjmować prawie każdy, a szczególnie osoby, które mają większe zapotrzebowanie na witaminy i kwasy tłuszczowe omega 3 i 6. W zasadzie tran może przyjmować cała rodzina, która chce wzmocnić swoją odporność, zwłaszcza, że na rynku są dostępne różne warianty smakowe oleju z wątroby dorsza.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama